Vészesen függ az ország az autógyáraktól

A tíz legnagyobb, közép- és kelet-európai autógyártó közül három Szlovákiában székel – ennek jókora hátulütője is lehet.
Robotok a Kia zsolnai gyárában
Jozef Jakubčo felvétele
A Coface nemzetközi hitelbiztosító régiónk legnagyobb vállalatainak a teljesítményét elemezte és rámutatott a veszélyekre is. 
Régiónk legnagyobb autógyártója – a Coface adatai szerint – ugyan a cseh Škoda Auto, az ágazat tíz legnagyobb vállalata között azonban a szlovákiaiak dominálnak. A tízes listára felkerült a pozsonyi Volkswagen Slovakia, a zsolnai Kia Motors Slovakia és a nagyszombati PCA Slovakia is. A listán két-két magyar, cseh és lengyel, valamint egy román gyártó található. 
Katarzina Kompowska, a Coface kelet-közép-európai vezetője elmondta: korábban a régiós országokban az olaj- és gázipari szektor volt a legerősebb, ám 2016-ban a világpiacon az autóipar számára kedvezően változott a helyzet, az új autók iránt nő a globális kereslet, a háztartások és a cégek is keresik az új gépkocsikat. Régiónkban az autóipar bevételei tavaly 8,6%-kal, 128 milliárd euróra nőttek, a nyeresége pedig csaknem 7%-kal bővült. A régiós autógyártók tavaly 4 millió gépkocsit dobtak piacra, ami az EU termelésének több mint a 20 százaléka. „Az elkövetkező időszakban ráadásul további növekedésre számíthatunk, hiszen Szlovákiában hamarosan megkezdi gyártását a brit Jaguar Land Rover” – nyilatkozta Juraj Janči, a Coface Slovensko vezetője. Grzegorz Sielewicz, a Coface régiós elemzője szerint azonban Szlovákia már most is munkaerőhiánnyal küzd, és nincs ez másként a régió egészét tekintve sem. Sielewicz szerint azonban Szlovákiának gondot okozhat az is, hogy túlzottan egy ágazatra összpontosít, így ha az autóiparban gondok lesznek, azt az egész ország megérzi. 
 
A Coface azonban nem csupán az autóipart vizsgálta. Felmérésébe a kelet-közép-európai országok – köztük Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia – legnagyobb (legalább 300 millió eurós éves árbevétellel rendelkező) vállalatai kerültek, a pénzügyi szolgáltatók, így a bankok, biztosítótársaságok, lízingcégek és brókercégek nem szerepelnek a felmérésben. A régiós vállalati listát a lengyel olajcég, a PKN Orlen vezeti, amelynek árbevétele tavaly 18 milliárd eurót, nyeresége pedig 1,3 milliárd eurót tett ki. A második legnagyobb cég a csehországi Škoda, 12,9 milliárd eurós árbevétellel és 1,31 milliárd eurós nettó profittal. A harmadik helyen áll a Mol, a magyar olaj- és gázipari cég 11,5 milliárd eurós árbevétellel és 812 millió eurós nettó nyereséggel szerepel a Coface listáján. 

Ajánló