Észak-déli gázvezetéket tervez Magyarország és Szlovákia

Peter Žiga gazdasági miniszter és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter hétfőn Kassán aláírta az Eastring gázvezeték kiépítéséről szóló megállapodást. A kulcsfontosságú vezetékkel nemcsak Szlovákia, hanem a délkelet-európai országok is megbízhatóbb energiaellátáshoz jutnak. 

 

Szijjártó Péter és Peter Žiga
A szerző felvétele

„Fontos, hogy Magyarország és Szlovákia számára is biztosítva legyen az energiaszolgáltatás. A diverzifikáció erősítésével nem csak az orosz forrásoktól fogunk függeni” – mondta a memorandum utáni sajtótájékoztatón Peter Žiga. Hozzátette, az új vezeték évi 20-40 milliárd köbméternyi gáz ellátását fogja biztosítani. Mindkét miniszter azt hangoztatta, hogy az új, észak-déli irányú vezeték mérsékelheti országaik függőségét az orosz gáztól. A gázt két irányban, Románia, Bulgária, Magyarország és Szlovákia között fogja szállítani.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint Közép-Európában még mindig kritikus kérdés az energiabiztonság. Hozzátette: A fő kérdést most a déli irányból érkező gáz Közép-Európába való eljuttatása jelenti. Ez lehet a Törökországból érkező orosz gáz, lehet a romániai tengerparti szakaszokon kitermelt gáz, de lehet azeri gáz is. „Az energiaellátás biztosítását két dologgal tudjuk elérni: új vezetékekre és jobb összeköttetésekre van szükség” – közölte Szijjártó. Az Eastring megvalósítási tanulmányát egy magyar cég készíti, 2018-ra készül el. 

Kassán tegnap ülésezett a magyar–szlovák gazdasági vegyes bizottság. Ezzel párhuzamosan a Szlovák Kooperációs Börzén közel 300 szlovák és magyar cég képviselői voltak jelen, a helyszín pedig azt fejezi ki, hogy a két kormány közösen elkötelezett a keleti országrészek fejlesztésére.

Ajánló