A lakossági fogyasztás hajtja a szlovák gazdaságot

Egyre több új munkahely, növekvő lakossági fogyasztás – a Statisztikai Hivatal szerint ez jellemezte az idei harmadik negyedévet. Az elemzők szerint az előttünk álló időszakban is folytatódik a gyors gazdasági növekedés, aminek a pozitív hatását a lakosság is megérzi.

Egyre több pénzt hagyunk az üzletekben
Miroslava Cibulková felvétele

Szlovákia gazdasága 3,3 százalékkal nőtt az idei harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest – derül ki a Statisztikai Hivatal tegnap közzétett előzetes becsléséből, amely szerint a gazdasági növekedésnek köszönhetően egyre több embernek van munkája. A harmadik negyedévben 2,39 milliónyian dolgoztak az országban, 2,3 százalékkal, vagyis nagyjából 50 ezerrel többen, mint egy évvel korábban. 

A Statisztikai Hivatal a harmadik negyedéves gazdasági növekedésről és foglalkoztatottságról szóló részletes adatokat december 5-én teszi közzé. „A tegnap ismertetett gyorsjelentés alapján még nem lehet pontosan felmérni, mely ágazat mennyivel járult hozzá a növekedéshez, de azért több tényezőt már most is lehet látni. A gyorsabb növekedés elsősorban a lakossági fogyasztás bővülésének köszönhető. Ez utóbbi pedig annak, hogy az elmúlt időszakban látványosan csökkent a munkanélküliség, vagyis egyre több embernek van munkája, és rendszeres fizetése, ami meglátszik az üzletek bevételein is” – nyilatkozta Stanislav Pánis, a J&T Banka elemzője. A növekvő fogyasztáshoz szerinte hozzájárultak a lassan felfelé araszoló fizetések, az alacsony hitelkamatok és a viszonylag alacsony infláció is. 

Az elemzők egybehangzó véleménye szerint az elkövetkező időszakban sem kell tartanunk az ország gazdasági helyzetének az esetleges romlásától. „Az ország bruttó hazai terméke (GDP) idén 3,3 és 4 százalék között mozoghat, és a dinamikus növekedés jövőre is folytatódik.

A gazdaság motorjának továbbra is a lakossági fogyasztás számít majd” – állítja Katarína Muchová, a SzlovákTakarékpénztár elemzője. 

Jó hír Szlovákiának azonban a legfontosabb kereskedelmi partnerek gazdaságának a fokozatos felpörgése is. Németországban például éves összehasonlításban a második negyedéves 1-ről a harmadik negyedévre 2,3 százalékra bővült a gazdasági növekedés üteme, ami az ottani elemzőket is meglepte. Csehország éves növekedési üteme a harmadik negyedévben elérte az 5, Magyarországé a 3,6, Lengyelországé pedig a 4,7 százalékot. „A német és a cseh gazdaság felpörgésével Szlovákia kivitele is nőhet” – mondta Ľubomír Koršňák, az UniCredit Bank elemzője, aki szerint azonban az elkövetkező években egyre nagyobb szerepe lesz a beruházásoknak is. (mi, TASR)

Ajánló