A támogatások reformját követelik a gazdák

Pozsony |

Nem egész két hét múlva, november 29-én az Európai Bizottság ismerteti, hogy milyen jövőt szán a Közös Agrárpolitikának. A részletekről 2018 első felében kezdődnek meg a tárgyalások, amelyek legfőbb tétje, hogy 2020 után milyen szabályok szerint juthatnak hozzá a gazdák az agrártámogatásokhoz. A szlovákiai szakemberek szerint a jelenlegi helyzet fenntarthatatlan. 

Illusztrációs felvétel
Fotó: pixabay

„A szlovákiai gazdák és élelmiszertermelők az Európai Unió Közös Agrárpolitikájától (KAP) elvárják, hogy a jelenleginél igazságosabban legyenek elosztva a támogatások, és azt is, hogy az agrárvállalkozásokat az EU-n belül azonos feltételek alapján bírálják el” – nyilatkozta Ján Pokrivčák a nyitrai Szlovák Mezőgazdasági Egyetem gazdaságpolitikai szakértője. Szerinte a KAP részeként kell kezelni a vidékfejlesztést, a vidéki foglalkoztatottság növelését, a kistermelők támogatását, a környezetvédelmet, valamint a regionális termékek hatékonyabb értékesítését is. 

„Szlovákia már most keresi a többi közép-európai állam támogatását ahhoz, hogy gazdáink és élelmiszertermelőink hatékonyabban tudjanak érvényesülni a mezőgazdasági és élelmiszer-termékek piacán. Nem lehetünk állandóan háttérbe szorítva, és nem hazudhatjuk magunknak a végtelenségig azt, hogy a közös agrárpolitikával minden a legnagyobb rendben van. Azt szeretnénk elérni, hogy a szlovákiai termelők végre valóban egyenértékűek legyenek nyugat-európai társaikkal. Nem félünk a konkurenciától, csak az egyenlőtlen feltételek ellen tiltakozunk, amelyeket az európai piacokon naponta tapasztalunk” – mondta Milan Semančík, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) elnöke. 

Semančík szerint a jövőben mindenképp változtatni kell a Szlovákiába irányuló uniós pénzek rendszerén, a támogatások ugyanis jelenleg inkább negatívan hatnak az ágazatra. „A dotációkat úgy kell elosztani, hogy azok által a gazdák nagyobb kedvet kapjanak a termeléshez és a vidéki foglalkoztatottság növeléséhez. Jelenleg ez nem tapasztalható. Napjaink aranyszabálya, hogy minél kevesebbet dolgozol, annál jobban élsz. Ezen a filozófián változtatni kell”–tette hozzá az SPPK elnöke. Az uniós kifizetések szerinte nem csupán a gazdákra vannak negatív hatással, de az elmaradottabb régiókban élők mindennapi életére is. „A gazdák élete napról napra nehezebb. Változnak az éghajlati feltételek, rizikósabb a termelés. A szlovákiai agráriumban komoly gondot okoz az állattenyésztés hanyatlása. Ebből eredően a talajban hiányoznak a szerves anyagok, egyszerűen megbontottuk a tápanyag-körforgást, aminek a természeti környezetünk látja kárát” – tette hozzá Semančík. (sb)

Ajánló