Óvatosan a fekete péntekkel

Nem árt a körültekintés: a kereskedők gyakran „feláraznak”, majd leárazást hirdetnek.
TASR/AP-felvétel
Ezt kínálják
Mall SK: 75 százalékos árengedmény több száz elektronikai termékre.
Nay: mától vasárnapig 50%-os árengedményt kínálnak az elektronikai termékekre. Az üzleteiben 40 százalékkal több alkalmazott lesz a szokásoshoz képest.
Avion: több márkás termékhez is akciós árakon juthatunk hozzá. A Next 70%, az Yves Rocher 40%, a Fann Parfumérie 30%, a Humanic, a C&A, a Pietro Filipi és az Orsay pedig 20%-os kedvezményt kínál.
Tesco: a kedvezmények elérik az 50 százalékot. Vasárnapig az elektronikai cikkekhez, a ruházathoz és egyes élelmiszerekhez is olcsóbban juthatunk hozzá.
Alza: egyes termékekhez több mint 70% árengedménnyel juthatunk hozzá. 
Hej.sk: az árengedmény 80 százaléktól kezdődik.
Szlovákiában is egyre több kereskedő csatlakozik az Amerikából átvett Black Friday bevásárlási dömpinghez, elsősorban a webáruházak jelezték, hogy nem hagyják ki a fekete péntek adta lehetőségeket. Nem árt azonban az óvatosság, a valós kedvezmények mellett átverésekkel is találkozhatunk.
 
Az Egyesült Államokban hagyományosan november negyedik csütörtökén ünneplik a hálaadás napját, a pulykavacsora utáni pénteken pedig kezdetét veszi a karácsonyi vásárlási dömping. A hálaadást követő péntekre 1966 óta használják a Black Friday kifejezést, ami Philadelphiából ered, és a sűrű közlekedésre, valamint az ezzel járó balesetekre utal. Szlovákiában a hálaadásnak ugyan nincs hagyománya, a fekete péntek bevásárlási őrülete, amely a mai napra esik, azonban egyre népszerűbb.
 
„A fekete péntekre hivatkozva a kereskedők egy része már napok óta akciós ajánlatokkal vonzza a vásárlókat. Szlovákiában egyelőre még nem tartunk ott, ahol az amerikai üzletek, amelyeket ilyenkor tömegesen rohamoznak meg a vevők, egymás kezéből kapkodva ki az árut. Több üzlet azonban valóban vonzó ajánlatokkal csábítja az ügyfeleket. Az árkedvezmény egyes üzletekben eléri a 80 százalékot is” – nyilatkozta Roman Müller, a fogyasztási hiteleket kínáló Home Credit elemzője. Szerinte elsősorban az elektronikát és a háztartási gépeket érdemes keresni, a jó minőségű táblagépekhez akár 150 eurós kedvezménnyel is hozzájuthatunk, a mosógépek árát pedig egyes üzletek a harmadával csökkentették.
 
Ugyanez érvényes a többi fogyasztási cikkre is. „Míg tavaly elsősorban az elektronikai cikkeket árazták le, idén a kozmetikai és divatcikkekhez is olcsóbban juthatunk hozzá” – nyilatkozta Katarína Michaliaková, a pozsonyi Avion üzletközpont marketingmenedzsere. Sőt: mára már a szállodák is rákaptak a fekete péntekre, így az üdülést is olcsóbban rendelhetjük meg.
 
Ľubomír Drahovský, a Terno piackutató ügynökség elemzője szerint azonban nem árt az óvatosság, az akciósnak meghirdetett árak ugyanis nem mindig akciósak. „Mielőtt vásárolni indulnánk, érdemes kicsit utánanézi az egyes termékek, szolgáltatások árának az interneten” – tanácsolja Drahovský, aki szerint gyakori példa, hogy a kereskedők az akciós időszak előtt pár nappal felemelik az árakat, majd a fekete péntekre „leárazást” hirdetnek. A webshopok sokszor fantasztikus kedvezményes ajánlatokkal csábítják magukhoz a vevőket, majd – a készlet kifogyására hivatkozva – egy kisebb kedvezményes ajánlatot adnak, arra számítva, hogy az ügyfél már úgy is elszánta magát a vásárlásra, így nem mond le róla.
 
Nem is annyira fekete, mint amennyire hosszú és átverős
A „péntek” sok esetben több napig tart –, itt sem árt azonban az óvatosság. A valóban jó ajánlatok mellett könnyen belefuthat átverésbe az, aki csak egy áruházban keresgél, vagy aki internetes reklámra kattintva jut el egy webáruházba. Könnyen olyan oldalra tévedhet ugyanis, amit kizárólag a vevők átverésére hoztak létre. Ezek jó esetben csak silány minőségű terméket szállítanak, rossz esetben viszont bankkártyaadatainkat is ellopják, e-mail-címünket pedig levélszeméttel árasztják el.
 
Kipróbált áruház
Alapvető óvintézkedés, hogy elsősorban ismert, kipróbált webáruházakból vásároljunk, ne dőljünk be például a Facebookon talált, rendkívül kedvezőnek látszó hirdetéssel. Ezekre kattintva általában nagyon kedvező áron kínált termékekkel találkozhatunk, érdemes azonban ellenőrizni a weboldal hírnevét. Gyakran az is megteszi, ha a Google kereső beírjuk a nevet, a webcímet, megnézzünk az olvasói véleményeket, beleolvassunk a fórumokba. Ha sok a panasz, vagy az olvasói véleményekben gyakran előfordul a „scam” – magyarul átverés – szó, akkor inkább keressünk más webáruházat.
 
Összehasonlítás
Nem árt azonban ellenőrizni a hazai, ismert webáruházak ajánlatait sem, mivel könnyen előfordulhat, hogy a fekete péntek előtt „kicsit” megemelték a termék árát, amit így a péntekre „leárazott” termékként kínálnak. Ha vesszük a fáradtságot, több bolt árait összehasonlítva könnyen kiszűrhető, ha a bolt manipulált árakkal dolgozik. Ehhez igénybe vehetünk összehasonlító oldalakat is. „Több ezer termék esetében tapasztaltunk leárazást, de nem szabad rögtön az első ajánlatra ráugrani” – véli Tomáš Braverman, a Heureka.sk összehasonlító portál igazgatója.
 
Ne vásárolj semmit!
Akik azonban szeretnének kimaradni a bevásárlási őrületből, azok csatlakozhatnak a „Ne vásárolj semmit!” naphoz, amelyet szintén ma tartanak, és amely a Black Friday tökéletes ellenpólusa. „Ezt a fogyasztói böjtöt 1992-ben hozták létre Kanadában, hogy felhívják a figyelmet a fogyasztói társadalom problémáira, vagyis mindenre, amit a Black Friday képvisel” – mondta Müller. A környezetvédő és más fogyasztáskritikus szervezetek kezdeményezéséről bővebben a www.nevasaroljsemmitnap.hu honlapon tájékoztatnak.  (mi, lpj, 24.hu, SITA)
 

Ajánló