Bugár: kihasználtak bennünket

Pozsony |

Csúf játékot űzött Richard Sulík, a Szabadság és Szolidaritás elnöke a kettős állampolgárságról szóló törvény kapcsán Igor Matovičcsal, és Bugár Bélával, a Híd elnökével. A két politikus az elmúlt napok heves szócsatái után ült le tárgyalni.

Somogyi Tibor felvétele

“Kihasználtak bennünket. Sulík hazudott Matovičnak, amikor azt mondta, a Koalíciós Tanács egyetértett javaslatával, mely szerint: az Egyszerű Emberek támogathatják saját törvénymódosító javaslatukat, ezt követően a koalíciós törvényjavaslatot visszavonják. Szintén hazudott, amikor azt mondta neki, a Koalíciós Tanács egyetértett azzal, hogy az Egyszerű Emberek közül egyedüliként megszavazza a Smer módosító javaslatát, a többiek pedig tartózkodjanak. Nem volt ilyen határozat” - mondta Bugár Béla. Mindez szerepel a Koalíciós Tanács jegyzőkönyvében is,

Azt, hogy a tanács nem adta áldását Matovič javaslataira, az SaS frakcióból kizárt képviselőnek Pavol Hrušovský, a Kereszténydemokrata Mozgalom frakcióvezetője is megerősítette. Mikuláš Dzurinda, a Szlovák Demokratikus és keresztény Unió elnöke nem is kívánt tárgyalni Matovič javaslatairól.

Bugárnak az sem tetszett, hogy Matovičnak azt mondták, ő ragaszkodik a frakcióból való kizárásához. “Amikor én sajtótájékoztatót tartottam, és felszólítottam az SaS-t és a KDH-t, hogy csináljanak valamit ezzel a két képviselővel, akik egyetértettek Fico javaslatával (Igor Matovič és Radoslav Procházka - a szerk. megj.),   Matovič már ki volt zárva” - mondta.

Bugár számára elfogadhatatlan Sulík eljárása, és jelezte, hogy a továbbiakban az együttműködés még nehezebb lesz vele. “Félinformációkkal és hazugságokkal azt érte el, hogy én tűnjek bűnösnek Matovič kizárása miatt. Ilyen játékokat velem csak egyszer lehet folytatni. Másodszor már nem. Másodszor már nem hiszek annak, aki egyszer hazudott nekem, és ez nem lesz jó, mert így most mindent ellenőriznem fog kelleni, amit Sulík mond” - fejtette ki Bugár.

Matovič azt állítja, hazugsága miatt már nem kedveli Sulíkot és fütyül rá, azonban sajnálja, hogy Bugárnak és a koalíció többi részének gondot okozott.

Juraj Droba, az egyetlen SaS-es képviselő, aki kiállt Igor Matovič mellett, úgy gondolja, az egész ügy kommunikációs problémák miatt keletkezett. Sulíkot régóta ismeri, és szerinte mindig egyenesen járt el.

A TASR információi szerint Sulík tudatosan hazudott, hogy kizárhassa Matovičot a pártból. Koalíciós partnereinek állítólag azt mondta, ha Matovič a Smerrel szavaz, végre lesz oka arra, hogy kizárja.

Matovič úgy véli, hogy az SaS készült arra, hogy kijátssza őt, a játszmát Natália Blahová és Somogyi Szilárd kezdeményezte. Matovič szerint Somogyi azért sértődött meg, mert Orbán Viktor ügynökének nevezte őt, Blahovát pedig a homoszexuálisokról tett kijelentései zavarták.

Ajánló