Érsek Árpád közlekedésügyi államtitkár: „a Hídnak van koalíciós potenciálja, ezt egy év alatt bebizonyítottuk, nem voltak melléfogásaink”

Az R7-es építését nem lehet csak úgy leállítani

Azt állítja, az elmúlt hónapokban többet nem tehettek azért, hogy elkezdődjön az R7-es gyorsforgalmi út megépítése. Beismeri, hogy a kormány bukása miatt az elkezdett projektek jövője már a következő kormány céljaitól függ. Érsek Árpáddal, a Híd közlekedésügyi államtitkárával beszélgettünk.

A kormány bukása sok projektet veszélyeztet. Az R7-es gyorsforgalmi út is ezek közé tartozik?

Nagyon bízom benne, hogy nem. Főleg azért, mert a projekt előrehaladott állapotban van, az érintett falvak képviselőivel való egyeztetés után kiválasztottuk a pontos nyomvonalat. Az út eredeti elképzeléseink szerint fog megépülni, Dénesd után a Slovnaft mögött vezeti el a forgalmat a fővárosba.

Az érintett földterületeket már felvásárolták?

A telkek felvásárlásáért a projekt kivitelezője, a kiírt tender győztese lesz a felelős. Ez is egyfajta motivációt jelent majd számára. Ha a Szlovák Autópálya-kezelő társaságra lenne bízva a feladat, a folyamat sokkal tovább tartana. Körülbelül 700 földtulajdonossal kell tárgyalni, ami a projekt méreteihez és jelentőségéhez képest nem olyan nagy szám.

Az R7-essel viszont összefüggésben van a tervezett D4es körgyűrű. Ezzel mi a helyzet?

A két projektet egymástól függetlenül tudjuk megvalósítani. Ha a következő kormány nem állítja le, az R7-es építése már 2013 őszén, a D4-esé pedig 2014-ben megkezdődhet.

Feltéve, ha a következő kabinet is prioritásként fogja kezelni az R7-es önök által megrajzolt nyomvonalát. Köztudott, hogy Ľubomír Vážny, a Smer közlekedési minisztere korábban másik útvonalat szorgalmazott.

Az ilyen előrehaladott projekteket már nem lehet egyik napról a másikra leállítani. Ez az egyik legfrekventáltabb, kifejezetten túlterhelt Pozsonyba vezető út. Ezt a minisztérium új vezetőségének is tudatosítania kell. Igaz, hogy kiszélesítettük az 1/63-as utat, de ez csak pótmegoldás. Ezen az úton most is vannak dugók. Igaz, Dunaszerdahelyre most nem járnak vonatok, tehát sokkal többen ülnek naponta autóba. Márciustól már elindul ezen a vonalon a RegioJet új vasúti járata, amely megkönnyíti a Pozsonyba jutást. A jelenlegi körülményektől eltekintve, a harmadik sávnak köszönhetően 50 perccel lerövidült a fővárosba való beutazás. Ennek ellenére is csak az R7-es gyorsforgalmi út jelent majd végleges megoldást.

Nem volt hiba, hogy ilyen későre, 2013-ra tervezték be az építkezés megkezdését?

Előbb nem lehetett, mert nulláról indultunk. Mikor kormányra kerültünk, a projektből csak két nyomvonal volt megrajzolva, semmi más.

Hogy áll az Ipoly-hidak projektje?

Egyet Rárospusztán néhány nappal ezelőtt adtunk át, a másik Pösténypuszta és Szécsény között novemberben lesz kész, s jövőre további kettőt tudunk elkezdeni: a Nyitra megyében található Ipolypásztó–Vámosmikola, valamint a Helemba–Ipolydamásd közötti hidakat.

Sokan panaszkodnak a megszűnő vasúti szárnyvonalak miatt.

Ezzel kapcsolatban szorgalmazunk egy projektet, amely külföldön már sikert aratott. Olyan vasútvonalakon, ahol leállt a forgalom, lehetőséget adnánk arra, hogy a községek vagy a megyék felvásárolják ezeket a sínpárokat, azzal a feltétellel, hogy kerékpárutat építenek ki a helyén. Jelenleg két ilyen szakasz jöhet szóba: Somorja–Úszor és Rimaszombat–Poltár. Ehhez kormányrendeletet sem kell elfogadni, elég, hogy a miniszter jóváhagyja, s az utak megépítése egy-két hónapon belül elindulhat.

Múlt hétvégén Dunaszerdahely előtt megjelent egy kétnyelvű útjelző tábla. Mit gondol erről a kezdeményezésről? A Facebook közösségi portálon lelkesen közzétette, hogy ez is a kisebbségi nyelvtörvénynek köszönhető. A tábla aztán másnap nagyon gyorsan eltűnt.

A nyelvtörvény eredetileg lehetőséget adott volna a kétnyelvű útjelző táblák kihelyezésére. Végül viszont ez a paragrafus kimaradt a jogszabályból. Sajnálom, mert Bécset sem írják a Pozsonyban található táblákon „Viedeň”-ként, hanem „Wien”-ként, és hát ez sem szlovák szó. Akkor nem értem, miért ne lehetne egy táblán magyarul, hogy Pozsony vagy Dunaszerdahely.

Van olyan törvény, amely meghatározza, hogy nem szabad kihelyezni ilyen táblát?

Az van meghatározva, hogy mit szabad. Előírják a táblák és a betűk méretét, színét. Minden más sajnos törvényellenes.

A táblán volt egy zöld pipa, ehhez hasonlók voltak az MKP plakátjain is.

Nem kutatok az után, hogy ki áll e mögött. Nekem ez a kezdeményezés szimpatikus. A világban sok helyütt vannak ilyen táblák, és ez senkit sem zavar. Romániában, Székelyföldön magyarul is ki vannak írva a táblákra a helységnevek. Másrészt, minden akcióra van reakció, és azt is látni kell, milyen időpontban jelent meg a tábla. Választások jönnek, ez megint borzolhatja a kedélyeket. Ha civil kezdeményezés volt, akkor szimpatikusnak tartom, másrészt ha nem, akkor elmondanám: nem gondolom, hogy egy pártnak ezzel kellene kampányolnia.

 

Mikor lesz olyan helyzet az országban, hogy nálunk is kikerülhetnek ilyen táblák?

Ehhez meg kell változtatni a nyelvtörvényt. Ha ismét kormányra kerülne a Híd, én határozottan támogatnám ezt a módosítást.

Márciusban lesznek az előrehozott választások. Milyen kampányra számít?

Nem örülök annak, hogy ezzel kell foglalkozni, nem tudjuk végigvinni a célkitűzéseinket. Rövid és intenzív kampányt tervezünk. Míg tavaly a szabadtéri rendezvényeinken óriási tömegeket mozgattunk meg, idén a hideg miatt kicsit máshogy kell hozzáállnunk a dolgokhoz.

Meglátjuk, milyen pozícióba kerül a választások után a Híd. Ha a lehetőség adott lenne, ott szeretne lenni a parlamentben mint képviselő?

Természetesen az a célunk, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el a márciusi választásokon. A Hídnak van koalíciós potenciálja, ezt egy év alatt bebizonyítottuk, nem voltak melléfogásaink.

Felmerült, úgy lehetne a legtöbb magyar szavazatot összegyűjteni, ha együttműködnének az MKP-val. Önnek erről mi a véleménye?

Mi az együttműködés pártja vagyunk, nem zárkózunk el senki elől. Viszont nem szabad elfelejteni, hogy a politikánkban vannak bizonyos határok. Ha ezeket betartva közös nevezőre tudunk jutni, akkor bárkivel készek vagyunk a megegyezésre.

Demecs Péter - Veres István

 

Ajánló