A 2012. év súlyos természeti katasztrófái

Budapest |

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) novemberi jelentése szerint "a klímaváltozás szemünk előtt zajlik", s 2012 nagy valószínűséggel bekerül az eddig mért legforróbb tíz év közé. Mindennek következményeként az északi sarkvidéki jégtakaró nyáron rekordméretűre zsugorodott, az egyik legaktívabb hurrikán-szezont jegyezték fel, bolygónkat szélsőséges időjárási jelenségek, szárazság, áradások és hőhullámok sújtják.

Január vége-február eleje, EURÓPA: Rendkívüli hideg sújtotta a kontinenst, Dél-Lengyelországban mínusz 32, Szerbiában mínusz 36, a Földközi-tengerben fekvő Mallorcán mínusz 6 Celsius-fokot mértek. A sarkvidéki időjárás leginkább a közép- és kelet-európai országokban, Lengyelországban, Szerbiában, Bulgáriában, Romániában és Oroszországban szedte áldozatait, a szibériai hideg miatt több mint félezer ember szenvedett fagyhalált.

    Február 6., FÜLÖP-SZIGETEK: Legkevesebb 43-an vesztették életüket a Richter-skála szerinti 6,8-as erősségű földrengésben.

    Február közepe, AFRIKA: A Száhel-övezet országai: Burkina Faso, Csád, Mali, Mauritánia és Niger vészhelyzetet jelentettek, és segítséget kértek a súlyos szárazság miatt. Az övezetben az éhínség 12 millió embert fenyegetett, Mauritániában például 46 százalékkal csökkent a termés. A térség július és szeptember között a monszunokat követő súlyos áradásoktól szenvedett.

    Március 2., EGYESÜLT ÁLLAMOK: Nagy erejű viharok és tornádók söpörtek végig a középnyugati és déli államokon, legkevesebb 36 ember életét oltva ki, a szélviharok több kisebb települést a földdel tettek egyenlővé.

    Március 12., AFGANISZTÁN: Az ország északi tartományaiban a lavinák száznál több ember halálát okozták, a hógörgeteg két falut teljesen betemetett.

    Április 28., KÖZÉP-EURÓPA: A január végi hideg után nyári hőség árasztotta el a térséget. Több évszázados melegrekordok dőltek meg, Németország, Csehország és Ausztria egyes vidékein harminc fok fölötti meleget mértek, Újpesten 30,5 Celsius-fok, a Hajdú-Bihar megyei Körösszakálon 31,3 Celsius-fok meleg volt.

    Április közepe-május eleje, MEXIKÓ: Vastag hamufelhőt okádott a Popocatépetl vulkán, a kráter közelében vörösen izzó láva folyt, majd a rengések is megnövekedtek a tűzhányó körzetében. Négy közeli települést borított be a kilövellt hamu, de a vulkáni tevékenység nem követelt áldozatokat.

    Május-augusztus, EGYESÜLT ÁLLAMOK: A rendkívüli hőség és szárazság miatt Új-Mexikóban, Észak-Coloradóban több ezer hektárnyi terület vált a lángok martalékává, több ezer embernek kellett elhagynia otthonát. Kaliforniában az erdő- és bokortüzek miatt szükségállapotot hirdettek ki.

    Május 20., OLASZORSZÁG: Hat ember halt meg az észak-olaszországi Emilia Romagna tartományt megrázó 5,9-es erősségű földrengésben. Május 29-én a Modena közeli újabb, 5,8-es erősségű földmozgásban 17-en vesztették életüket, 350-en megsérültek, több ezren váltak hajléktalanná.

    Június eleje, INDIA: Száznál is többen haltak meg Nyugat-Bengál és Orissza szövetségi államokban a rendkívüli hőség miatt, május végétől a hőmérséklet folyamatosan 47 Celsius-fok felett maradt.

    Június 11., AFGANISZTÁN: Az ország északi részén egy 5,4-es és egy 5,7-es erősségű földrengés, majd a bekövetkező földcsuszamlás legalább 80 ember életét követelte.

    Június 19., JAPÁN: A hatóságok több mint 83 ezer embert szólítottak fel otthona elhagyására a Gucsol nevű tájfun miatt.

    Június vége, INDIA, BANGLADES, PAKISZTÁN: A térségben a monszunesők okozta áradások, földcsuszamlások több száz falut öntöttek el, ezernél több ember vesztette életét és több százezren váltak hajléktalanná.

    Július 6-8., OROSZORSZÁG: Özönvízszerű esőzés miatt árvíz pusztított a dél-oroszországi Kubany vidékén 171 ember halálát okozva.

    Július 18-24., ÉSZAK-KOREA: Özönvízszerű esőzések és egy tájfun miatt kiléptek medrükből a folyók, az árvizek több mint ötszáz áldozatot követeltek.

    Augusztus 11., IRÁN: Északnyugat-Iránt egy 6,4-es, majd egy 6,3-as erősségű földlökés rázta meg. Az elemi csapás 306 áldozatot követelt.

    Augusztus 31., SPANYOLORSZÁG: A súlyos szárazság miatt tizenkét kilométer hosszan tombolt tűzvész Marbella fürdőváros környékén, ezreket kellett kitelepíteni a környékről.

    Szeptember 9., KÍNA: Legalább 80 ember vesztette életét a Jünnan és Kujcsou tartományok viszonylag sűrűn lakott területeit megrázó 5,7-es és 5,6-os erősségű földrengésben.

    Október 30-31., EGYESÜLT ÁLLAMOK: Elérte az Egyesült Államok sűrűn lakott keleti partvidékét a Sandy nevű hurrikánból lett poszt-trópusi ciklon, amely a karibi térségben addigra már 69 életet követelt. Az amerikai nagyvárosokban rendkívüli állapotot rendeltek el: leállt a tömegközlekedés, zárva maradtak a kormányhivatalok, felfüggesztették a tőzsdei kereskedést, New Yorkban 400 ezer embert telepítettek ki. A szélvihar és esőzés tíz államban 132 ember életét követelte, a keletkezett kár elérte a 20 milliárd dollárt.

    November 7., GUATEMALA: Guatemalavárosban 7,5-es erősségű földrengés pusztított, melynek következtében 48 ember halt meg.

    December 4-6., FÜLÖP-SZIGETEK: A Bopha tájfun közel ötszáz halálos áldozatot szedett a szigetországban.

    December 8. - Japánban egy 7,3-es erősségű földrengés miatt 25 ezer embert telepítettek ki a fukusimai erőmű közelében.

    December 8-9., EURÓPA: A lehullott, helyenként több mint félméteres hó és a fagypont alatti hőmérséklet nagy káoszt okozott a kontinens nagy részének közlekedésében, főleg a Balkán-félszigeten.

Ajánló