Ukrán és szlovák politikusok reagáltak Orbán autonómia-kijelentésére

Kijev/Pozsony |

Nem sérti Ukrajna szuverenitását Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek a határon túli magyar kisebbség autonómiájáról tett szombati kijelentése - vélekedett Danilo Lubkinszkij ukrán külügyminiszter-helyettes az ukrán hírportálok jelentése szerint.

MTI Fotó: Beliczay László

A politikus elmondta, hogy még meg kell vizsgálniuk, pontosan mi és hogyan hangzott el a magyar kormányfő beszédében. Hangsúlyozta ugyanakkor, biztos abban, hogy a magyar kormány határozottan támogatja Ukrajnát. "A mi álláspontunk is határozott és változatlan. Védjük az Ukrajnában élő nemzeti kisebbségeket különös gondoskodással, figyelemmel viszonyulunk az országunkban élő magyar kisebbséghez" - jelentette ki kedd esti nyilatkozatában a diplomata.

Olekszandr Szics nacionalista Szabadság (Szvoboda) párti miniszterelnök-helyettes az Ukrinform hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, hogy "ha Ukrajna gyengeséget mutat, a magyarok mellett mások is ki akarnak majd szakítani egy-egy darabot területéből". "Annak érdekében, hogy ne teremtsenek precedenst a Krímben történtek, illetve Orbán Viktor miniszterelnök kijelentése, az ukrán államnak erőt kell mutatnia. A politikus hozzátette, hogy "az ukrán földek történelme olyan, hogy egyes területek hosszabb-rövidebb ideig más államok megszállása alatt voltak".

Szerhij Szoboljev, a kormányzó Haza (Batykivscsina) párt frakcióvezetője a Szevodnya című lap hírportáljának kommentálva a magyar miniszterelnök kijelentését hangsúlyozta, hogy Ukrajna kész megfelelő választ adni, beleértve adott esetben egy külügyi jegyzéket. Szavai szerint erre abban az esetben kerülhet sor, ha a kijevi magyar nagykövet - akit előző nap bekérettek az ukrán külügyminisztériumba - megerősíti, hogy a miniszterelnöki kijelentésének "betűje és szelleme" megfelel annak, amit a sajtó nyilvánosságra hozott. Hozzáfűzte, hogy szükség esetén az ukrán parlament is megfelelő választ ad majd. 

Viktor Baloha kárpátaljai független parlamenti képviselő, az Egységes Központ nevű párt vezetője a RusNews.ua hírportálnak kedd este úgy vélekedett, hogy a kárpátaljai magyarok számára biztosított a kulturális autonómia. Ennek alátámasztására megemlítette az ungvári egyetem magyar szakát, a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolát, továbbá azt, hogy Beregszászban regionális nyelv a magyar. Hozzátette, hogy a magyar kisebbség érdekeit a megyében két politikai szervezet is képviseli: Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ).

Baloha megjegyezte, hogy a kárpátaljai magyar kisebbség kulturális és vallási jogai nagyobb tiszteletben vannak, mint az ukrán nemzetiségűeké voltak Viktor Janukovics volt államfő elnöksége alatt. A kettős állampolgárságról azt mondta, hogy az lekerül a napirendről, amint Ukrajna az Európai Unió tagjává válik.

Szlovákiában nagy port vert fel Orbán kijelentése.

Ľuboš Blaha, a parlament európai ügyi elnöke úgy nyilatkozott, hogy Orbán nézetei elfogadhatatlanok. Csodálkozik, hogy Orbán Viktor a választások után hangoztat ilyen véleményt – ha a választások előtt mond ilyet, úgy érthetőbb lett volna, mert ezzel a Jobbik választóit lehet elcsalni.

Ján Figeľ, a KDH elnöke szerint Orbán kijelentései a nemzetségek határokon túli összekapcsolásáról újra a 19. századi képet kelti életre. Az ilyen megnyilvánulások csak segítik az olyan helyzetek kialakulását, amely Európa keleti részén játszódik most le. – véli Figeľ.

Ivan Štefanec, az SDKÚ-DS alelnöke szerint az erősödő nacionalizmus tanúi lehetünk. „Nem először jönnek efféle jelzések a magyar miniszterelnöktől.” – mondta a képviselő. Sólymos László, a Híd képviselője úgy nyilatkozott, hogy a területi autonómia nem tartozik pártja témái közé. Sólymos szerint a Híd három pillérre támaszkodik, amelyet a kisebbségek fejlődésének elősegítésére használ fel – az iskolaügy fejlesztése, a kultúra és a nyelv.  (MTI/SITA)

Ajánló