Nőtt a belföldi turizmus

Pozsony |

Majdnem háromszor drágább a külföldi nyaralás, mint a belföldi, egy külföldön eltöltött hosszú hétvége majdnem annyiba kerül, mint egy egyhetes szlovákiai pihenés. A lakosság érzékeli az árkülönbséget, hiszen a tavalyi nyaralásoknak csupán harmada irányult külföldre.

(Illusztrációs SXC.hu-felvétel)

A Statisztikai Hivatal adatai szerint egy egyhetes szlovákiai nyaralás átlagosan egy főre 207 euróba kerül, addig a külföldi 573-ba. A statisztika adatok szerint a tavalyi 5,7 millió nyaralás kétharmadát Szlovákiában töltötték. Minden jel szerint idén is ez a trend, bár az aktuális adatokat csak a szezon után lehet összegezni.

A szlovákiai nyaralásra átlagban fejenként elköltött 207 euró 36 százaléka a szállásra ment, 44 eurót hagytunk éttermekben, szórakozóhelyeken, 75 eurót költöttünk belépőjegyekre, szórakozásra, fakultatív kirándulásokra vagy szuvenírvásárlásra. Az utazásért átlagban 22 eurót kellett fizetni.

Ha külföldön nyaralunk, akkor is a szállásért fizettük a legtöbbet, az egy főre jutó 571 euróból 206-ot. Természetesen minél messzebbre megyünk, annál többe kerül maga az út (átlagosan 149 euró). Kirándulásra, szuvenírre átlagban 133 eurót költöttek, étteremben, szórakozóhelyen 83 eurót. Egy külföldön, például a horvát tengerparton vagy Párizsban eltöltött hosszú hétvége körülbelül annyiba kerül, mint egy egyhetes szlovákiai nyaralás, átlagosan 178 euróba.

Bár a szezon még nem ért véget, az utazási irodák szerint a külföldre utazók a tengerpartot részesítik előnyben, Törökország, Bulgária, Horvátország mellett már Görögország is ismét a legkedveltebb célpontok közé tartozik.

Ajánló