Társtulajdonos a Penta, nem tudni, milyen jogokkal

 

Az Új Szót is kiadó Petit Press kiadóvállalat 50 százalékos társtulajdonosa lett a Penta üzleti csoport. Mi jelent ez a kiadó működése szempontjából, mi lesz a lap szerkesztőségével? 

Tomáš Benedikovič felvétele

 

A Penta üzleti csoport a lapunkat is kiadó Petit Press Rt. társtulajdonosává válik – az ügyletet még jóvá kell hagynia a Gazdasági Versenyhivatalnak (PMÚ). Mivel a Penta az utóbbi időben több jelentős lapkiadót is megvett, s további médiatársaságokat akar megszerezni, nem biztos, hogy a PMÚ áldását adja a transzakcióra.

A Penta a SITA hírügynökség egyik leányvállalatán keresztül vásárolta meg a Petit Press részvényeinek 50 százalékát, 15 millió eurós áron. Azt viszont még nem lehet tudni, milyen beleszólása lesz a pénzügyi csoportnak a cég vezetésébe. Alexej Fulmek, a kiadó vezérigazgatója szerint két forgatókönyv létezik.

Az optimista változat szerint a Penta betartja napokkal ezelőtt tett ígéretét, miszerint megelégszik a kisebbségi részvényeseket illető jogokkal – ebben az esetben a kiadót irányító igazgatótanácsban nem szereznek befolyást, a cég felügyelőtanácsában pedig a hatból két pozíciót szereznek. A pesszimista forgatókönyv szerint a csoport nem tartja magát korábbi vállalásaihoz: ebben az esetben a cégvezetés gyakorlatilag lebénul, ugyanis egyik tulajdonosnak – a Peter Vajda nevéhez köthető PSIS társaságnak, valamint a Pentának – sem lesz többsége.

A változások a szerkesztőségeket nem érintik, a cég jelenlegi vezetése addig marad, amíg remény mutatkozik arra, hogy az optimista változat szerint alakulnak a dolgok. „Felelősségteljesen kell hozzáállnunk a kialakult helyzethez. Aggályokra adhat okot, hogy pénzügyi csoportok próbálnak befolyást szerezni a médiában, ám amíg biztosított a szerkesztőség függetlensége, addig maradunk. Ez hűséges olvasótáborunkkal szembeni kötelességünk is. A mi felelősségünk abban különbözik a Sme helyzetétől alapvetően, hogy az Új Szó az egyetlen honi magyar napilap, ha a szerkesztőség távozna, ez a lap megszűnését vonná maga után, ami óriási felelőtlenség lenne. Amíg esélyünk van megőrizni az Új Szó függetlenségét, kötelességünk maradni” – mondta Molnár Norbert, lapunk főszerkesztője.

A kiadónk által megjelentetett másik napilap, a Sme szerkesztőinek egy része biztosan távozik a cégtől, ám várhatóan sokkal kevesebben lesznek, mint ahogy azt korábbi nyilatkozatukban jelezték. 

Ajánló