Nem lesz beleszólása az irányításba a Pentának

Pozsony |

Kisebbségben lesz a Penta a lapunkat is kiadó Petit Press Részvénytársaságban. A pénzügyi csoport által birtokolt Namav Kft. egy hónapja vette meg a korábbi német társtulajdonostól a kiadó részvényeinek 50 százalékát - a másik ötvenet az alapító PSIS Rt. birtokolja -, ám a szerdán a felek között véglegesített memorandum alapján a Penta cége csak 45 százalékos, kisebbségi tulajdonrésszel fog bírni.

Tomáš Benedikovič felvétele

Öt százalékot elad a PSIS-nek, igaz, három év múlva ezt visszaveheti, ha akarja - így lehet, hogy az elmúlt hetekben kialakult pattközeli helyzet három év múlva meg fog ismétlődni. A két társtulajdonos által kötött egyezség szerint a Penta nem fog tudni beleszólni a szerkesztőségi munkába. A PSIS fog rendelkezni a kiadó feletti menedzseri jogokkal, vagyis ő fogja jelölni a társaság vezérigazgatóját és igazgatótanácsának elnökét. Az igazgatótanácsban nem lesz helye a pénzügyi csoportnak, a felügyelőtanács hat posztjából kettőre nevezhetnek. A szerkesztőségek vezetőit a vezérigazgató nevezi ki.

„Elégedett vagyok az egyezséggel, mivel adottak a kiadó független működésének feltételei“ - kommentálta a döntést Alexej Fulmek, a Petit Press vezérigazgatója, aki szerint a Smeben felmondott szerkesztők legalább harmada az egyezség hatására meggondolja magát. 

Ajánló