Megcsapolnák a garanciaalapot

Pozsony |

Az Európai Bizottság a mezőgazdasági termelők támogatását szolgáló alap megcsapolásával enyhítené az orosz embargó által okozott károkat, ami elfogadhatatlan – nyilatkozta az uniós agrárminiszterek kedd esti tanácskozását követően Ľubomír Jahnátek földművelésügyi miniszter. 

Jahnátek bekeményítene
Peter Žákovič felvétele
A Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülésén az agrárminiszterek megvitatták a 2015. évi agrárköltségvetés módosítását. A tárcavezetők elégedetlenségüknek adtak hangot azzal az európai bizottsági módosító javaslattal kapcsolatban, amely 448 millió eurós elvonásokat javasol az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból, és ezen forrásokat más, nem mezőgazdasági célokra fordítaná. Az Európai Bizottság a krízisalapból finanszírozná az orosz embargó által okozott károk enyhítésére eddig elfogadott uniós intézkedéseket is, amit szintén elfogadhatatlannak tartanak az agrárminiszterek. Jahnátek szerint az orosz embargót nem a mezőgazdasági ágazat okozta, ezért Szlovákia elfogadhatatlannak tartja, hogy a külpolitikai döntések árát a gazdákkal fizettessék meg. „Szlovákia esetében az intézkedés elfogadása miatt a nagyobb mezőgazdasági cégek társfinanszírozásra fordított kiadásai 4,2 millió euróval nőnének” – állítja Jahnátek.
 
A tanácsülés alkalmával 21 tagállam agrárminisztere közös nyilatkozatot fogadott el az agárköltségvetés védelme érdekében. Ebben kifejezetten elutasítják a krízisalap felhasználását és az agrárpénzek más célokra történő átcsoportosítását. Az ülésen elnöklő olasz agrárminiszter elmondta, hogy a mezőgazdasági miniszterek álláspontját levélben közli a költségvetési tárgyalásokban kulcsszereppel bíró Gazdasági és Pénzügyek Tanácsa elnökével. Reményét fejezte ki, hogy a mezőgazdasági érdekek megfelelően érvényesülnek majd a tárgyalások során. (TASR, MTI, mi)
 

Ajánló