Lipták: Továbbra is el fogom fogadni a betegek ajándékait

Pozsony |

Peter Lipták a továbbiakban is elfogadja a betegektől kapott ajándékokat – nyilatkozta vasárnap az egyik televíziós csatorna műsorában.

Jozef Jakubčo felvétele

Az ismert általános orvos ügyével jelenleg is foglalkozik a rendőrség, ám ő vasárnap kijelentette, hogy továbbra is el fogja fogadni betegei ajándékait. „Az ajándékokat önszántukból adják. Amennyiben valaki e mögött szándékot rejt, az kenőpénznek számít. Mindenki állampolgári joga az, hogy ajándékot adhat, ebben nem látok semmi törvénysértőt.” – mondta az orvos. Elárulta, 30 éves gyakorlata alatt egyszer sem fogadott el kenőpénzt. „Az orvos és a beteg közti kapcsolat szoros, és nem létezik semmilyen spekulatív szolgáltatás, amiért pénzt kérnék, hisz ez tönkretenné a bizalmat.” – magyarázta Lipták.

Az egészségügyi tárca fönöke még a múlt héten negatív véleményt fogalmazott meg az esettel kapcsolatban. Čislák szerint elfogadhatatlan, hogy egy orvos így nyilatkozzon. „Az orvosi ellátás nem rendelhető alá a kenőpénzeknek.” – véli a miniszter. Ivan Uhliarik, KDH-s képviselő felháborítónak tartja az orvos azon kijelentését, hogy pechje van annak, akinek nincs pénze.

Ajánló