Törvényellenes az avar- és fűégetés

Pozsony |

A környezetvédelmi tárca figyelmezteti a lakosságot, hogy a kertekben és a földeken törvénybe ütköző tett a száraz fű és egyéb biológiai szemét égetése.

Illusztráció, Ján Krošlák felvétele

A Környezetvédelmi Minisztérium tájékoztatása alapján a kertekben és a mezőkön felhalmozódott száraz biológiai anyagtól tilos égetéssel megszabadulni. A törvény szerint a füvet és más növényeket a település vagy a magántulajdonban lévő komposztáló helyekre kell elszállítani, vagy az arra kiszállított konténerekben kell felhalmozni. A tárca szerint az égetéssel veszélybe sodorják az emberek az élővilágot, a természetet és az emberek életét is. Ez alól nem képez kivételt a temetőkben, parkokban lévő elszáradt, kivágott flóra sem. A törvénysértőket 166 euróra büntethetik, jogi személyek esetében a bírság legfelsőbb határa 16 596 euró.

„A fű égetése nem csak tönkreteszi a környezetet és megöli az élőlényeket, hanem óriási gazdasági károkat is okozhat. Tönkreteszi a föld védőrétegét, segíti az agresszív növények terjedését, elpusztítja az apró élőlényeket, s ezzel csökkentik a nagyobb állatok táplálkozásának lehetőségeit.” – mondta Maroš Stano, a minisztérium szóvivője.

A tárca arra kéri a lakosságot, hogy amennyiben valaki szemtanúja ilyen jellegű égetésnek, az jelentse be azt a 112-es, vagy a 158-as illetve a 159-es telefonszámon. E tevékenység a pénzbírság terhe mellett még eljárás indítását is magával vonja.

Ajánló