A magánorvosi rendelők felmondták a Dôvera szerződéseit

Pozsony |

Országszerte 2 500 magánorvos döntött úgy, hogy nem működik tovább együtt a Dôvera Egészségbiztosítóval.

Stanislava Smadišová felvétele

Az idén elfogadott smeres törvényjavaslat értelmében az orvosok nem kérhetnek illetéket a betegektől olyan szolgáltatásokért, mint például a munkahelyi igazolás kiállítása az iskolákba, vagy a munkahelyekre, illetve azért sem, hogy  különdíj fejében előre leegyezett időpontra rendeljék be a pácienseket. Ennek okán az orvosok pénzkiesésre panaszkodva azt követelik, hogy a biztosítók fizessenek többet: 20-30 százalékos emelést kérnek az egészségügyi biztosítóktól. A szerződések felmondása nem jelent azonnali változást az ügyfelek számára, a három hónapos felmondási időben tárgyalásokra kerül sor. Ladislav Pásztor, a Zdravita vezérigazgatója elmondta, hogy hasonló tárgyalásokat folytatnak az Általános Egészségbiztosítóval (VšZP) is, tőlük is az említett emelést követelik.

A VsZP szóvivője, Petra Balážová szerint a követelések kétségbe vonhatók, mivel a 20-30 százalékos emelés évi 66-99 millió eurós összeget takar, holott az orvosok eddig 20 milliós kiesésre panaszkodtak.

Az Union Egészségbiztosító eddig még nem tárgyalt a Zdravitával. Az eddigi nyilatkozatok szerint, amennyiben a biztosítók nem tudnának megegyezni az orvosokkal, úgy a nem szerződtetett orvosokkal helyettesíthetnék őket oly módon, hogy a paciens az összeget saját maga térítené, majd azt a biztosítók átfizetnék a betegnek.

Ajánló