A zsolnai kórházban tegnap nővérhiány miatt veszélybe került az intenzív osztály működése.

Élesbe fordult a nővérek tiltakozása

Pozsony |

A nővéreket támadta a felmondások miatt tegnap Robert Fico a Szlovák televízió vitaműsorában, azt állítva, hogy „magukra hagyják” betegeiket. 

Egy éjszakás nővér levelére hivatkozott, aki arról tájékoztatta a kórház igazgatóját, hogy csak éjfélig vállalja a vasárnap esti műszakot, mert lejár a felmondási ideje, vagyis éjféltől már nem lesz állásban. A kormányfő csak azt felejtette el hozzátenni, hogy még ha akarna sem dolgozhatna tovább, hiszen munkaszerződés nélkül feketemunkásnak számítana, és az illegális foglalkoztatást a törvény bünteti. 
 
A zsolnai kórházban nővérhiány miatt az intenzív osztály bezárása fenyegetett. „Az intenzív osztályon 19 nővér adta be felmondását, csak egy maradt” – mondta lapunknak Mária Gáciková, az intenzív osztály egyik felmondott dolgozója. A helyzet előrelátható volt, a kórház alighanem az utolsó pillanatig abban bízott, hogy a nővérek meggondolják magukat. A kórház tájékoztatása szerint a környékbeli kórházakkal való együttműködés útján oldják meg az osztály zavartalan működését. A zsolnai kórházból mintegy 150 nővértávozott. 

Az eperjesi kórház tegnap nem adott információt lapunknak, a menedzsment ma délelőtt tart sajtótájékoztatót. A kórház pénteken közölte, hogy a hadseregtől kértek „kölcsön” hét nővért, az ő segítségükkel állítólag biztosítani tudják a rendes munkaüzemet, pedig ebből a kórházból csaknem 300 nővér távozott. A harmadik leginkább érintett kórház a nagyszombati, szóvivője, Matúš Stračiak állítja, az akut kezelést minden osztályon biztosítani tudják, legfeljebb a tervezett műtéteket kell elhalasztaniuk. „A kórházból 42 nővér hiányzik a felmondások miatt, a legjobban érintett osztályok az intenzív osztály, a szülészeti osztály és a neurológia” – tájékoztatott a szóvivő. A kórházban összesen 488 nővér és 45 szülészasszisztens dolgozik.

Ajánló