A Híd nem szavaz Kaliňák leváltása mellett

Pozsony |

Bugár Béla pártja kedden délelőtt egy sajtóközleményt adott ki, melyben világossá tették, hogy nem szavazzák meg a belügyminiszter, Robert Kaliňák ellen beadott bizalmatlansági indítványt. Indoklásként a szövegben az szerepel, hogy  kormánypártként nem fognak a kabinet egy tagjának leváltása mellett szavazni. Kaliňákot egyébként az ellenzék komoly korrupcióval vádolja.

A sajtóközlemény szövegét az lábbiakban változatlan formában olvashatják:

"A Bašternák-ügy több olyan kérdést vet fel, melyekre a mai napig nincs válasz. Nagyon helyes, hogy újra megindult a nyomozás az ügyben, és az új dolgokat is vizsgálják.

Ha kiderül, hogy valaki mulasztást követett el, konkrét személyeket kell majd felelősségre vonni. A célunk az, hogy a lehető leggyorsabban olyan szisztematikus változások történjenek meg, melyek a rendőrség független vizsgálatát teszik majd lehetővé, ahogy az a kormányprogramban is szerepel.

A múltban is gyakran kezdeményezték miniszterek visszahívását, ha a koalíció tagja voltunk, a mi minisztereinket is, ha pedig ellenzékben, a miniszterek leváltását mi is kezdeményeztük. De még sosem történt olyan, hogy egy ellenzéki kezdeményezésre a kormánykoalíció képviselői saját miniszterük ellen szavaztak volna. Ez a politikai logika alapelve, és nem lehet elvárni, hogy a Kalinák-ügyben ez máshogy lennek. Ha kiderül, hogy a miniszter hibázott, a kormánykoalíciónak más lehetősége is van a miniszter leváltására, minthogy az ellenzékkel szavazzon együtt."

Ajánló