Fico: Oroszország megbízható partner

Moszkva |

Oroszország megbízható partner az energetika terén – állapította meg Robert Fico miniszterelnök, miután Vladimir Putyinnal tárgyalt Moszkvában.

SITA-felvétel

A beszélgetés során nem derült ki, hogy megépül-e a Nord Stream 2 gázvezeték, mely gazdaságilag hátrányosan érintené Szlovákiát. Ennek ellenére Fico azt nyilatkozta, hogy „megvédtük a nemzeti érdekeinket, a Szlovákiának fenntartott szállító-kapacitás megmarad“. A fő döntéshozók az új vezeték kérdésében Fico szerint Németország és Oroszország, egy olyan kis ország, mint Szlovákia nem tud befolyásolni ilyen kérdéseket.

Fico megismételte, hogy ha az orosz gáz teljesen eltűnne a szlovák vezetékekből, Szlovákia évente 800 millió eurót veszítene.


SITA-felvétel

A tárgyalások másik pontja a két ország közötti üzleti kapcsolatok visszaesése volt. A közös gazdasági kapcsolatokat mindkét vezető fel akarja rázni, ebből a célból egy orosz-szlovák kormányközi tanácsülést szerveznek 2017 januárjában. Fico mindkét fél számára károsnak nevezte az EU Oroszországot sújtó szankcióit.

Fico és Putyin a tudomány területén is egyeztetett. Az együttműködés eredménye, hogy a szlovák tudósok használhatják majd a Dubno városában található részecskegyorsítót, és Oroszország ösztöndíjakat biztosít a szlovák tudósok számára.

A moszkvai tárgyalás után Ficót pénteken a Visegrádi Négyek lengyelországi találkozója várja, mely részt vesz Angela Merkel német kancellár is.

Ajánló