A zöldgazdaság a cél – konferencia Pozsonyban

Pozsony |

A „Zöldgazdaságra való átállás” címmel rendeztek nemzetközi konferenciát a környezetvédelmi minisztérium szervezésében Pozsonyban. 

Solymos
Maroš Šefčovič és Solymos László
TASR-felvétel

Politikusok, szakemberek, és kutatók folytattak párbeszédet a zöldgazdaságra való áttérésről, a természeti erőforrások hatékonyabb felhasználásáról és a transzformáció pénzügyi oldaláról. Az Európai Uniónak olyan megoldásokat kell találnia az energiaforrások hatékonyabb felhasználására, amelyek által gazdasági növekedés érhető el, de közben nem károsul a környezet. Olyan globális problémákkal kell szembenézni, mint a népességnövekedés vagy a klímaváltozás.

„Itt a legfőbb ideje, hogy tiszteljük bolygónk kapacitását és felelősségteljesen viselkedjünk. A zöld gazdaságra való áttérésre bátor döntéseket kell hoznunk. Meg kell változtatnunk a gondolkodásmódunkat és döntéseink módját” – mondta Solymos László (Híd) környezetvédelmi miniszter.

A projekt finanszírozása több forrásból valósul meg, elsősorban az Európai Unió költségvetéséből. „Az Európai Unió költségvetéséből minden negyedik euró a zöld gazdaságba irányul” – ezt Maroš Šefčovič az Európai Bizottság alelnöke mondta. Az európai normák szerint az uniós  költségvetés 20 százalékát az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságba kell irányítani.

A zöldgazdaságra való áttérés területén Norvégia jár az élen, melynek környezetvédelmi minisztere, Vidar Helgesen elmondta: csökkenteni kell a környezetszennyező anyagok kibocsátását. Norvégia az elektromos autók politikáját felpörgette. Hozzátette: szükség van további adóreformokra és adókedvezmények bevezetésére az elektromos autók számára.

A politikai ajánlásokat Szlovákia az OECD-országok környezetvédelmi minisztereinek találkozóján Párizsban és a környezetvédelmi miniszterek tanácsának ülésén mutatja be. A konferenciára 32 országból érkezett több mint 500 vendég.

Solymos László miniszter csütörtökön Brüsszelben az Európai Parlamentben meghallgatáson vesz részt, majd a képviselők kérdéseire is válaszol.

Németh Viktória

Ajánló