Mennyibe kerülne egy hazai magyar tévé?

Losonc/Pozsony |
Először adott licencet a Frekvenciatanács hazai országos magyar tévéadónak.
Képarchívum
Egyedi digitális televíziós frekvenciát ítélt egy losonci magáncégnek a Frekvenciatanács, amelyen országos szlovákiai magyar televízió indulhat.
 
A kérvényező losonci székhelyű Kabel Telekom cég a pályázatában a Régió TV névre keresztelt televíziónak kért országos frekvenciát. 24 órás adásidőt ígér a pályázat, 17 százalékban híreket, 83 százalékban politikai publicisztikát magyar nyelven – filmek, zene, vagy egyéb szórakoztató műsorok nem szerepelnek a dokumentumban. A televízió nemcsak Szlovákiában, hanem Magyarországon, Romániában és Szerbiában is sugározna. A döntés lapunknak megerősítette Pék Zoltán, a Frekvenciatanács magyar tagja.
 
A Kabel Telekom a honlapja szerint televízió- és internetszolgáltató, és van már egy régiós frekvenciája a TV LocAll nevű regionális televízió számára. A cég tulajdonosi körében a hazai magyar tévés szakmát ismerő forrásaink szerint nincsenek ismert televíziósok. Forrásaink szerint az új televízió ötlete a Szlovákiai Magyar Televíziósok Szövetségéhez köthető. A szövetség elnöke, Czibula Csaba lapunknak elismerte, van közük a tervhez, már sok éve szeretnék összehozni. Elmondása szerint az új televízió továbbra is csak terv szintjén létezik, ezért nem is akart bővebben nyilatkozni róla. A televízió elindítása sok munkát igényel, meg kell teremteni a műszaki és finanszírozási hátteret. „Most ezen dolgozunk” – mondta az Új Szónak, bővebben nem részletezve az előkészületeket.
 
A frekvencia illetékét – mely egyébként nem túl magas – a pályázatot benyújtó losonci magáncég állta. Egyébként kizárólag magyar nyelven televízió nem közvetíthet Szlovákiában. A törvény szerint vagy feliratozniuk kell minden műsort, vagy el kell készíteni a szlovák változatot. 
Forrásaink szerint a teljes beruházás magyarországi finanszírozással valósul meg, ám nem tudni, ki fogja támogatni a társaságot.
 
Nem olcsó mulatság
 
Egy televízió üzemeltetése nem olcsó mulatság, így a születendő szlovákiai magyar televízió támogatóinak is alaposan a zsebükbe kell nyúlniuk.
A szakmát ismerő forrásaink szerint a régiós tévék nagyjából évi 200 ezer euróból tudják megoldani működésüket a legolcsóbb, „szalagos” módszerrel. A 24 órás adás esetükben nem azt jelenti, hogy folyamatosan premierműsorokat közvetítenek, hanem 1-2 órás műsorfolyam ismétlődik 24 órán át, melyet két-három naponta cserélnek. Így kisebb stábbal is dolgozhat a tévé, nem kell folyamatosan friss anyagokat szállítani, naponta új műsorokat készíteni.
Ha viszont komoly műszaki háttérrel, napi friss műsorokkal, hírekkel, aktuálpolitikával, esetleg stúdióbeszélgetésekkel jelentkezne a televízió, az alaposan megdobná a költségeket. Jóval több munkatárs és stáb, komolyabb technikai felszereltség kellene, a tévé üzemeltetése évente 1–2 millió eurót emésztene fel. Valószínűsíthető, hogy ha létrejön a televízió, előbb kicsiben kezdi.
 
Forrásaink szerint a teljes beruházás magyarországi finanszírozással valósul meg, ám nem tudni, ki fogja támogatni. A Szlovákiai Magyar Televíziósok Szövetsége egyébként szintén nagyrészt magyarországi forrásokból működik. 2015-ben nemzeti jelentőségű intézményként 6 millió forintot (19 170 euró) kapott a Bethlen Gábor Alaptól, a hírek.sk televíziós hírportál üzemeltetésére pedig 41 millió forint (131 000 euró) jutott. (fm)

Ajánló