Felhívás a kebab ellen

A magyarországi menekültellenes kampány és enyhébb szlovákiai változata egyre mélyebben szivárog le az emberek közé.

Gabriel Kuchta felvétele
A dunaszerdahelyi DAC Yellow Blue Supporters fanklubja a Facebookon üzent követőinek, hogy „határolódjanak el minden olyan cselekedettől, amivel az iszlám népet támogatnák”.  „Jó nekünk a hazai csavart fagyi is, nem kell a balkán és a kebab helyett a paprikás csirke”. Hazaküldenék az összes menekültet, nem részletezve, hogy muszlim vagy keresztény vallású-e, s hogy most vagy 30 éve érkezett. „Támogatjuk az OTTHON SZÜLÉST!!! Ha valakit elsodort a sors hazájától, szívesen segítünk nekik hazajutni”.
 
Domonkos Roland, az YBS fanklub vezetője szerint egy dunaszerdahelyi kebabossal is ugyanaz a probléma, mint az európai bevándorlókkal. „Lehet, hogy az a két cent hiányzik majd egy következő terrorcselekményhez” – próbálta magyarázni a kebabosok bojkottálására vonatkozó felhívást Domonkos. Majd kicsit finomított a válaszán. „Nem gyanúsítjuk őket semmivel, de majdnem egy lapon lehet őket említeni” – mondta az YBS vezetője. Az „otthon szüléssel” arra utalnak, hogy minden idegent haza kellene küldeni. Szóban ezt is finomította. „Nem azokra gondolunk, akik húsz éve itt élnek, hanem azokra, akik ott állnak a szerb, a görög vagy a török határon” – mondta Domonkos.
 
 
Az utóbbi két évben Szlovákiában és Magyarországon főként a politika szította a menekültellenességet. Robert Fico (Smer) részben erre építette tavalyi választási kampányát, az MKP is megpróbált szavazatokat szerezni az idegenellenességgel, de a szlovákiai magyarokra legnagyobb hatással talán a magyar kormány tavalyi népszavazási kampánya volt.
 
A keresztény menekültet is elutasítja a lakosság
 
Závecz Tibor szociológus szerint a magyarországi menekült- és arabellenességet hatalmas mértékben növelte a Fidesz népszavazási kampánya. A Tárki közvélemény-kutatófelmérése alapján októberben, a népszavazás idején 58% volt az idegenellenesek aránya, 41% a mérlegelőké és mindössze 1% az idegenbarátoké. Egy évvel korábban, a menekültválság tetőzésekor 20%-kal alacsonyabb, 38% volt a menekültellenesek aránya, és 60% a mérlegelőké, az idegenbarátoké 4%. A magyarországi lakosság a legnagyobb mértékben az arabokat utasítja el. „Soha nem volt ilyen erős az arabokkal szembeni előítélet” – mondta lapunknak Závecz. Az emberektől azt kérdezték, kit fogadnának el szomszédjuknak, 21% volt, aki az arab szomszédot elfogadná. A második népcsoport a roma, 32% fogadna el szomszédnak. Az emberek ráadásul nem tesznek nagy különbséget muszlim és keresztény menekült között. „A szíriai keresztény menekültek a romák után a harmadik legelutasítottabb népcsoport, 35%-nyian fogadnák el őket szomszédnak” – mondta Závecz.
 
Az idegenellenességet könnyebb kiváltani, mint megszüntetni. „A negatív üzenetek gyorsan célba érnek, és tartósak – magyarázza a szociológus. – Lerombolódott a külső és belső kisebbségi csoportokkal szembeni tolerancia, és ennek visszaállítása akár egy évtizedig is tarthat.”
Az MKP nem határolódik el az YBS felhívásától. „Megértem a felhívást közzétevőket. A politikai elit magukra hagyta őket a tömeges és ellenőrizetlen bevándorlásból származó aggodalmaikkal és félelmeikkel: emiatt elkeseredettek és a maguk módján, őszintén reagálnak” – válaszolta lapunk kérdésére Menyhárt József, az MKP elnöke. Nem tartja felelősnek pártját az idegengyűlölet erősödéséért, szerinte nincs akkora hatásuk az emberekre. Elsősorban a nyugati politikusokat, például Angela Merkel német kancellárt okolja, akik az úgynevezett „wilkommenskultur” jegyében befogadták a menekülteket. „Jó ha tudják, hogy a muszlimellenesség növekedéséért ők a felelősek” – mondta Menyhárt.
 
 
Szlovákia sem menekültpárti. A Polis 2015 júniusában, vagyis a térségünkön áthaladó menekültek számának felfutása idején azt mérte, hogy az emberek 70,1 százaléka utasítja el a menekültek befogadását az uniós kvóták alapján.

Ajánló