Lexáéknak forró nyaruk lehet

Pozsony |

Ha az Ivetta Macejková vezette Alkotmánybíróság nem kaszálja el a mečiari amnesztiák eltörlését, akkor ifj. Michal Kováč elrablásának ügyét akár heteken belül újra megnyithatják a hatóságok. Az ügyben eljáró volt ügyész szerint gond nélkül kitűzhetnék a bírósági tárgyalást.

Ivan Lexa 1999-ben
TASR archív felvétel
Tizenkilenc évet kellett várni arra a széles politikai összefogásra, melynek köszönhetően csütörtökön délután a szlovák parlament megtette az első lépést a mečiari amnesztiák eltörlése felé. A plénum 124 szavazattal fogadta el azt az alkotmánymódosítást, mely lehetővé teszi a mečiari amnesztiák és Michal Kováč elnök kegyelmi rendeletének eltörlését, illetve az erről szóló határozat felülvizsgálatát az Alkotmánybíróság által. Andrej Kiska államfőnek 15 napja van arra, hogy aláírja az alkotmánytörvényt. Ha ezt elmulasztja, a jogszabály akkor is hatályba lép. Ezt követően a mečiari amnesztiák eltörlését legalább 30 képviselőnek kell javasolnia. Legkorábban jövő héten szavazhatja meg a plénum a Vladimír Mečiar 1998-ban kihirdetett amnesztiáinak és Michal Kováč volt államfő egy évvel korábbi kegyelmi rendeletének eltörlését szorgalmazó határozatot. Ehhez – az alkotmánytörvényhez hasonlóan – alkotmányos többség, azaz 90 szavazat szükséges. Sajtóértesülések szerint a határozatjavaslat már a parlamentben van.
 
Itt lép képbe az Ivetta Macejková vezette Alkotmánybíróság (AB), melynek 60 napja lesz arra, hogy megvizsgálja, összhangban van-e a határozat az alkotmánnyal. Ha az AB ennyi idő alatt nem foglalna állást a határozatról, az amnesztiák eltörlése akkor is érvényes lesz. Várhatóan június elején derülhet ki, valóban sikerült-e eltörölni az amnesztiákat. Ennél korábban akkor tudhatunk biztosat, ha az AB villámgyorsan dönt. A határozat akkor válhat érvénytelenné, ha a 10 alkotmánybíróból legalább hét ellene fog szavazni. Amint a határozat hatályba lép, az illetékes szervek azonnal intézkedhetnek ifj. Michal Kováč elrablásának és Róbert Remiáš meggyilkolásának ügyében. Ifj. Kováč ügyének kivizsgálását Michal Serbin ügyész vezette. 2000-ben készült el a vádirat, melyben 13 személy – élükön Ivan Lexával, az SIS korábbi igazgatójával – ellen emelt vádat a volt államfő fiának elrablása miatt. A Pozsonyi III. Járásbíróság trezorjában található vádirat több ezer oldalt tesz ki. Serbin a lapunknak adott korábbi interjúban leszögezte, nincs szükség további nyomozásra, vizsgálatra: „elég, ha ezt a vádiratot kiveszik a fiókból, és az ügy máris mehet a bíróságra”. Serbin szerint az a bíró, aki megkapja az ügyet, a vádirat áttanulmányozása után kitűzheti a tárgyalás időpontját. Viszont azonnal azt is hozzátette, hogy valószínűleg mégsem ez a forgatókönyv vár ránk, mert „Szlovákiában a bírók gyávák, korruptak és szervilisek”. 
 
Parlamenti összefogás az amnesztiák miatt
 
Ján Budaj (OĽaNO) szerint az alkotmánytörvény elfogadása csak egy kis lépés a mečiari amnesztiák eltörléséhez. „Fontos, hogy a 20 évvel ezelőtt elkövetett bűncselekmények nem évülnek el” – mondta a szavazást követően Ján Budaj, aki sikerként könyveli el azt is, hogy az ellenzék és a koalíció az Alkotmánybíróság előtti eljárás képviselőiről is megállapodott. Bugár Béla történelmi pillanatnak nevezte az alkotmánytörvényről szóló szavazást. A Híd elnöke szerint a döntés azt jelentheti, hogy Szlovákia történelméből sikerül eltávolítani egy fekete foltot. A javaslatot támogató ellenzéki képviselők úgy fogalmaztak, hogy a siker érdekében lemondtak politikai és személyes ambíciójukról. Ezt támasztja alá az is, hogy az SaS nem volt egységes a kérdésben. „Összegeztük a koalíciós javaslat pozitívumait és negatívumait. Ami a szavazást illeti, képviselőink szabad kezet kaptak” – közölte Richárd Sulík, az SaS elnöke. A koalíciós alkotmánytörvényhez 4 módosító javaslatot terjesztettek be. Miroslav Beblavý (független) és Grendel Gábor (NOVA) módosító javaslatait elutasította a plénum. Ján Budaj (OĽaNO) és Peter Kresák (Híd) javaslatára viszont rábólintottak.
 
Anna Remiášová, a meggyilkolt rendőr édesanyja a szavazás előtt arra kérte a képviselőket, hogy minél többen támogassák az alkotmánymódosító javaslatot. „A fájdalom megmarad, de ha a parlament eltörli Mečiar amnesztiáit, akkor megnevezik azokat, akik elkövették ezt a bűncselekményt” – mondta Remiášová. Felszólította az alkotmánybírókat, akiknek el kell bírálniuk az amnesztiák eltörlésére vonatkozó deklarációt, hogy becsületesen járjanak el. Szerinte tudatosítaniuk kell, hogy nekik is vannak gyerekeik. „Ami Róberttel történt, bárkivel megtörténhet, hacsak nem rendezzük ezt az ügyet” – mondta Anna Remiášová. (TASR, SITA, ie)

Ajánló