Mától nincs roaming az unióban

Pozsony |

Mától hivatalosan is megszűnik a roaming az unióban. A mobilszolgáltatók ezentúl nem számolnak fel felárat akkor, ha az uniós országokban használjuk a telefonunkat.

Képarchívum, illusztráció

A mai naptól már a hazai tarifacsomagunkban foglalt percekből, SMS-ekből, adatkeretből merítünk akkor is, ha a 28 uniós ország valamelyikében vagyunk. Ezentúl a kirándulásokon, nyaralásokon is bátran telefonálhatunk (ha uniós országba utaztunk), üzenhetünk, mobilinternetezhetünk, a szolgáltatók ezért már nem számolnak fel különdíjat. Ha például 2 gigabájtnyi az adatkeretünk, akkor a nyaraláson is használhatjuk azt, így akár a tengerparton is internetezhetünk. Ha korlátlan hívások/SMS-ek szerepelnek a csomagban, akkor bátran telefonálhatunk, a szolgáltató nem fog ezért felárat fizettetni, ugyanannyi lesz a számla, mintha otthon használnák a távközlési szolgáltatásokat.

Korábban a szolgáltatók borsos árat fizetettek az ügyfelekkel, ha azok külföldön használták a mobiltelefonjaikat. Volt olyan is, hogy a hívásért 2,50–4 eurónyi percdíjat is felszámoltak, az adatforgalomnál pedig egy megabájt akár 9 euróba is kerülhet. Ezek az árak most sem tűnnek el teljesen, csak kiszorulnak az uniós országokból, ezért ha olyan helyen nyaralunk, amely nem tagja az EU-nak, akkor résen kell lenni, hiszen a fenti méregdrága árak továbbra is érvényesek.

Ugyanakkor a szolgáltatóknak a mai nap után is lehetőségük van arra, hogy felárat számoljanak fel, vagy hogy ne a teljes adatkeretet nyissák meg az uniós piacon. Ha az ügyfél visszaélne a roamingdíjak eltörlésével (például ha túl sokat van külföldön), akkor felárat fizethet. Hogy mire számítsanak a hazai szolgáltatók ügyfelei, arról lapunk holnapi számában, a Tudomány és technika rovatban olvashatnak részletesen. (szl)

Ajánló