Žitňanská maradása még bizonytalan

Pozsony |

Továbbra sem született döntés arról, hogy a Smer az igazságügyi tárca államtitkárát, Monika Jankovskát jelöli-e a Bírói Tanácsba – ismerte el Bugár Béla, a Híd elnöke.

Lucia Žitňanská
TASR-felvétel

Jankovská jelölését az igazságügyi miniszter, Lucia Žitňanská (Híd) határozottan elutasítja, s kilátásba helyezte, ha a parlament a jövő szerdai titkos szavazáson megválasztja, lemond posztjáról. A jelölés körüli huzavona már hetek óta tart, Žitňanská emiatt csütörtökön Robert Fico kormányfővel is tárgyalt, ám nem tudtak megegyezni. A Híd, a párt frakcióvezetője, Gál Gábor szerint kiáll Žitňanská mögött, s az államtitkár jelölését komoly problémának tartja. Abban bízik, hogy sikerül megegyezni, arra a kérdésre viszont nem válaszolt, kilép-e a Híd a koalícióból, ha Jankovská megválasztása után Žitňanská lemondana posztjáról.

Az igazságügyi tárca államtitkára bírói funkcióját cserélte le politikai karrierre, a Bírói Tanácsba Robert Madej, a Smer képviselője jelölte. Žitňanská azért utasítja el jelölését, mert nem akarja, hogy a tanácsba politikai jelöltek kerüljenek. Žitňanskával már régóta nem felhőtlen a kapcsolata, és a Denník N lap szerint meglepetés volt, hogy az új kormányban is ő kapta meg a posztot, holott a hidas miniszter ellenzéki képviselőként gyakran bírálta.

Az államtitkár jelöléséről a következő napokban intenzív tárgyalásokat folytatnak a koalíciós pártok. Lapértesülések szerint nem kizárt, hogy a Smer végül lemond Jankovskáról, ha a Híd cserébe hajlandó lesz megszavazni Jaroslav Rezníket az RTVS igazgatói posztjára. Bugár pénteken azt mondta, hogy a tárgyalások jó irányba mozdultak el.

A Smer érdemben egyelőre nem kommentálta a helyzetet. Erik Tomáš, a párt képviselője, Robert Fico kormányfő sajtótanácsadója a Lucia Žitňanskával kapcsolatos értesülésekkel kapcsolatban a héten kitérően válaszolt. „A Smer minden kérdésben, beleértve a személyi kérdéseket is arra fog törekedni, hogy a koalíción belül megnyugodjanak a kedélyek, és folytathassuk a munkát” – mondta lapunknak. (dp,fm, SITA)

Ajánló