A hazaiak csaknem fele nem nyaral

Pozsony |

Bár évről évre többen engedhetnek meg maguknak külföldi nyaralást, Szlovákia ezen a téren még mindig nem éri el az uniós átlagot; a szomszédos országok közül már csak Magyarországon rosszabb a helyzet – derül ki az Európai Unió statisztikai hivatalának, az Eurostatnak a felméréséből.

A turisták többsége a tengerparti nyaralást részesíti előnyben
TASR/AP-felvétel

Évről évre több embernek van pénze nyaralásra, de még így is sokan, a lakosság közel fele kénytelen pénzhiány miatt otthon maradni nyáron. 2008-ban a megkérdezettek 57,2 százaléka nem engedhetett meg magának szabadságot, idén a válaszadók 46,6 százalékának nem futja nyaralásra. Ennél rosszabb eredményt a visegrádi országok közül már csak Magyarország ért el, ahol a lakosság több mint fele nem tud nyaralásra menni.

Ellenkezőleg, a legnagyobb mértékben Lengyelországban nőtt a nyaralók száma, az elmúlt tíz évben 23,4 százalékkal. A szomszédos országok közül az osztrákok nyaralnak a legtöbben, hiszen csak 15,4 százalékuk válaszolta, hogy a nyári szabadságot nem engedhetik meg maguknak. Az osztrákok vezetik a nyaraláson leginkább költekező nemzetek listáját, hiszen személyenként átlagban 2727 eurót költenek el, ami az uniós átlagnál is csaknem 500 euróval több. Ez az átlag az IPSOS ügynökség felmérése szerint éves szinten 4 százalékkal emelkedett az idei 2247 euróra.

A nyugat-európaiak többsége, 65 százaléka tengernél fog nyaralni, a második legnépesebb csoport a hegyekben tölti szabadságát, egyre népszerűbbek viszont az európai nagyvárosokban eltöltött nyaralások. Az üdülés kiválasztása során viszont két szempontot tart szem előtt a lakosság: az egészségügyi kockázatokat és a biztonságot, amely az árak, az éghajlat és a szabadidő eltöltésére kínált lehetőségekkel együtt kulcsfontosságú a nyaralók számára.

A megkérdezettek 45 százaléka azért megy szabadságra, hogy kikapcsolódjon, 43 százalék pedig azért, hogy több időt tölthessen a családdal vagy barátokkal, a maradék azt válaszolta, hogy a nyaralás egyetlen célja átélni egy igazi szerelmi románcot.

Arra a kérdésre, hogy min hajlandóak pénzt megtakarítani – még akkor is, ha a nyaralásra már félretették a szükséges összeget –, a legtöbben azt válaszolták, hogy a pihenésen. Ez azt jelenti, hogy ha anyagi szükséghelyzetbe kerülnek, inkább a nyaralásra félretett összegből költekeznek. Az egészségügyi kockázatot a megkérdezett európaiak harmada (osztrákok, németek, olaszok, franciák, belgák, spanyolok) tartja kulcsfontosságúnak; nemcsak a nyaralás helyszínét választják ki ennek tükrében, hanem az utasbiztosítást is. (dp, TASR)

Ajánló