Nyugaton a mosópor is más

Pozsony |

Ezúttal csehországi tesztek bizonyították, hogy a közép-európai piacokra szánt termékek összetétele és súlya is különbözik a Nyugat-Európában árusítottakétól. Februárban hasonló eredménnyel zárultak a hazai tesztek, majd azt követően a Magyarországon végzett vizsgálatok is.

Képarchívum

A cseh mezőgazdasági minisztérium a cseh, a szlovák, a magyar, a német és az osztrák piacra szánt 21 terméket vizsgált meg. Az eredmények alapján összetételükben, az összetevők számában és súlyban is különböznek, holott a márka azonos, és azonos csomagolással kerültek forgalomba. A 21 termék közül csupán 3 volt azonos, 5 kisebb mértékben, 13 pedig jelentősen különbözött.

Baromfivagdalt sertéshús

„Kiderült, hogy a német boltokban árusított Tulip Luncheon meat sertéshúsból készült, a Csehországban árult viszont baromfivagdaltból. A Németországban árult halrudacskák mintegy 15%-kal több halat tartalmaznak. A német és az osztrák boltokban árusított Persil mosóporban pedig több az aktív hatóanyag, mint a szlovák, a magyar és a cseh üzletekben árusított mosóporban” – tájékoztatott Marian Jurečka cseh mezőgazdasági miniszter. A vizsgálat eredményeit elfogadhatatlannak és a fogyasztókra nézve diszkriminatívnak tartja. A hazai februári tesztelések hasonló eredménnyel zárultak.

Mosópor a foltját

Eddig csak a Persilt gyártó Henkel cég reagált: megerősítette, hogy a különböző országokban forgalmazott mosóporok összetétele valóban eltér. A cseh tesztek alapján a Németországban árusított Persil 11,4 gramm aktív hatóanyagot, az osztrák boltokban kapható termék 11,3 grammot tartalmaz. Viszont a mosópor szlovák változatában 9,5, a magyar termékben 9,4 grammnyi aktív hatóanyagot mutattak ki. A Henkel szerint a minőséget nem lehet pusztán az aktív hatóanyag alapján megállapítani. „A termék teljes összetételét kell megvizsgálni” – reagált a gyártó. Abszurd módon azzal védekezik, hogy az egyes országokban különbözők a ruhákon keletkező foltok, továbbá másként viselkednek a fogyasztók.

„Van, ahol alacsonyabb, más országokban magasabb hőfokon mosnak. Ráadásul a foltok is különböznek, amit a termék összetételének meghatározásakor szintén figyelembe kell venni” – állítja a Henkel. „Ha a többi közép-európai országban is elkészülnek a tesztek, konkrét intézkedéseket fogunk sürgetni az Európai Bizottságnál” – mondta Michal Feik, a mezőgazdasági tárca szóvivője. A két ország ősszel Brüsszelben is szeretné ismertetni a tesztek eredményeit. (SITA, rtvs, ie)

Ajánló