Más iskolába küldik a brutális roma fiatalokat

Deménd |

Nagy felháborodást váltott ki az a videofelvétel, amelyen látni, ahogy három roma fiú a lévai járásbeli Deménd község alapiskolájában brutálisan megveri iskolatársát. Az önkormányzat az eset láttán úgy döntött, módosítja az eddigi iskolakörzetet, hogy a problémás gyermekek már ne a deméndi iskolába járjanak, hanem Ipolyságra.

A deméndi iskolába nem fognak a roma telepekről bejárni a gyerekek
Ján Krošlák felvétele

Egyesek szerint rendszeresen bántalmazta néhány roma fiatal az iskolatársait a deméndi alapiskolában. Az utolsó csepp a pohárban az a videofelvétel volt, amelyen látni, ahogy három roma brutálisan megver egy fiatalkorú fiút.

A felvételt a megvert Tomáš rokona hozta nyilvánosságra. A videón először lökdösni kezdik a fiút, majd miután a földre esik, többször fejbe rúgják. A felvételről elsőként a čas.sk portál tájékoztatott. „A romák megtámadták az unokaöcsémet. A felvételt egészen mostanáig nem tudtuk megszerezni. Kérem, terjesszék és közöljék a lehető legtöbb helyen” – kérte a Facebook közösségi portálon Tomáš nagynénje arra emlékeztetve, hogy az eset még májusban történt. A rendőrség szerint Tomáš szerencsére csak enyhébb fejsérüléseket szenvedett.

 

Egyesek szerint az agresszív roma fiatalok rengeteg konfliktusba keveredtek, egy diáklányt állítólag szexuálisan is zaklattak, próbálták megerőszakolni.

Radikális döntés

Kürthy Attila, Deménd polgármestere lapunknak elmondta, a legutóbbi önkormányzati ülésen határozatot hoztak az eddigi iskolakörzet módosításáról. Szeptembertől már a lévai járásbeli Lontóról és Ipolyszakállasról, ahonnan mintegy negyven hátrányos helyzetű tanuló járt a deméndi iskolába, már Ipolyságra járnak. Mindezt annak ellenére, hogy nem mindegyik roma diák volt problémás, némelyik különböző sporteseményeken képviselte a községet. A képviselő testület viszont az iskolakörzet módosításánál nem talált jobb megoldást.

A polgármester ugyanakkor elmondta, hogy számos panasz érkezett az ügy kirobbanása óta a pedagógusoktól és a szülőktől, akik petícióban is követelik az igazgatónő leváltását. Ha összeül az alapiskola iskolatanácsa, és javasolni fogja az igazgató leváltását, a polgármester hajlandó a nyomás hatására fenntartóként visszahívni posztjáról. „Fontos a gyerekeink biztonsága, mindent megteszek annak érdekében, hogy a deméndi szülők továbbra is a mi iskolánkba járassák a gyerekeiket” – tette hozzá Kürthy Attila.

Alternatív megoldás

Irena Biháriová, az Emberek a Rasszizmus Ellen polgári szervezet vezetője ugyan nem tartja a legszerencsésebbnek a polgármester döntését, de mint mondta, megérti. „Megértem őket, nehéz helyzetben vannak és maguknak, egyedül kell megoldaniuk ezt a helyzetet. ugyanakkor nem tudom, mennyire segít, ha megnehezítjük ezeknek a gyermekeknek az oktatáshoz vezető utat” – mondta Biháriová arra utalva, hogy a romák többsége valószínűleg nem fog járni Ipolyságra iskolába.

VILLÁMINTERJÚ RAVASZ ÁBEL ROMAÜGYI KORMÁNYBIZTOSSAL

Mit szól a deméndi iskolában rögzített, a héten közzétett videóhoz, amelyen látni, ahogy néhány roma fiú megveri iskolatársukat?

Ez egy borzasztó videó és remélem, minél kevesebbet látok majd ilyet a jövőben. Ami a kormánybiztosi pozíciómat illeti, annyit mondhatok, hogy az esetről már májusban értesültünk, azóta együttműködünk az iskolával a helyzet megoldásáról. Kapcsolatban állunk a polgármesterrel és az iskolával is, és megpróbálunk közvetíteni ebben az ügyben.

Az önkormányzat radikális lépéshez folyamodott és úgy döntött, nem fogják a deméndi iskolába utaztatni ezeket a gyerekeket. Ezt elfogadható megoldásnak tartja?

Biztos vagyok benne, hogy ez nem a legjobb megoldás. Nyilván a döntéshozásnál szerepet játszott az a nyomás is, ami a videó közzététele után nehezedett az önkormányzatra. Tény, hogy a község kompetenciája, milyen döntést hoz a gyerekek iskoláztatásával kapcsolatban, de mindenképpen azt gondoljuk, hogy van jobb megoldás is.

Például milyen?

Elsősorban ki kell mondani, hogy ilyen esetek voltak és lesznek is, ám az a kérdés, mennyit tudunk megakadályozni. Nyilván nullára soha nem fogjuk tudni redukálni az ilyen agresszív cselekedeteket. A legfontosabb, amit mindig hangoztatunk, az a fiatalkori iskoláztatást, oktatás, az óvodáztatás bevezetés. Ez nagyon sokat segíthet a beilleszkedési problémák elkerülésénél. A másik javaslat az iskolai asszisztens, ideális esetben olyan, aki maga is roma, aki tiszteletet élvez a gyerekek közt és tudja irányítani ezeket a fiatalokat, illetve meg tudja akadályozni, hogy ilyesmi megtörténjen. Én természetes reakciónak tartom, ha valaki a videót látván arra gondol, hogy ezt csak úgy lehet megakadályozni, hogy ezeket a gyerekeket többé nem engedik be az iskolába. Ennek ellenére sem adhatjuk fel az integrált nevelést és dolgozni kell azon, hogy korábban kezdjünk el dolgozni a fiatalokkal.

Az asszisztensek viszont az esetek többségében olyan fiatal nők, akik nem biztos, hogy minden esetben fel tudnak lépni az agresszív fiatalok ellen…

Ha az én családomban az édesanyám azt mondja, hogy nem, akkor az nem marad, s a roma családokban ez még inkább így van, a hölgyeknek az ereje ezekben a családokban nagyon erős. Ezért is gondolom, hogy az asszisztensek nemüktől függetlenül is el tudják végezni a feladatukat. Jelentősebb különbség inkább olyankor tapasztalható, ha az illető nem roma. Az anyanyelv ismerete is nagyon fontos. Aki jobban ismeri ezt a közösséget, akit elismernek vagy aki azon a cigánysoron lakik, ahol az adott gyerekek is lakhatnak, annak sokkal nagyobb esélye van arra, hogy valamilyen módon hasson rájuk. Az, hogy nő vagy férfi, teljesen mellékes, a fontos, hogy mennyire hat a fiatalokra a szülőkre, milyen gyakran látja őket és foglalkozik velük.

(dem, szaz)

 

Ajánló