A megvert romákat vádolja a rendőrség

Hamis tanúzás miatt emeltek vádat több Bodollói úti roma ellen, akik arról panaszkodtak a 2013-as, hírhedt szepsi rendőrségi razzia után, hogy a rendőrök megverték őket. Az ügyben azonban továbbra is rengeteg a zavar és a kérdőjel.

A szepsi roma telepen történt razzia körül továbbra is sok a kérdőjel
Vladimír Šimíček felvétele

A szepsi razziára 2013. június 19-én került sor – néhány nappal azután, hogy konfliktus tört ki egy rendőrjárőr és egy hangosan szórakozó csoport közt a Bodollói úti roma telepen. A járőr két fiatalt akart előállítani, mire a telep lakói dobálni kezdték a rendőrautót. A razziára nem sokkal később került sor. Mintegy 60 rendőr vette körbe a roma telepet, 15 személyt előállítottak – ám a rendőrségi akcióról nem készült videófelvétel.

A razziát követően több roma indokolatlan erőszak miatt tett panaszt. Közülük egyet már korábban megvádoltak hamis tanúzással, további három ember pedig szerdán kapta meg az ügyben illetékes nyomozó döntését – írja a Denník N.

Ravasz Ábel romaügyi kormánybiztos nem örül a dolgok ilyen alakulásának, Mária Patakyová ombudsman szerint a razziának meg sem kellett volna történnie.

Eltérő vallomások

Ján Bartánus ügyvéd, a roma telep lakóinak védője szerint nincs ok a vádemelésre, három napon belül panaszt tesz a határozat ellen.

A razziát a rendőrség belső ellenőrzése vizsgálta ki. A panasztevők ellen a Denník N szerint azt használták fel, hogy a kihallgatás során konkrétan megnevezték azt a rendőrt, aki szerintük megverte őket. Felismerték őt a rekogníciós eljárás során is. Az illetékes nyomozó azonban ennek nem tulajdonított túl nagy jelentőséget, szerinte az, hogy a romák felismerték a rendőrt, nem a tanúvallomásuk hitelességét igazolta, csak azt, hogy tudták, hogy néz ki, írja a lap. A nyomozó szakértői jelentés alapján kétségbe vonta a roma telep egyik most megvádolt lakójának sérüléseit is, mondván, azok nem voltak súlyosak, és azokat magának is okozhatta, amikor menekült a rendőrök elől.

Ugyanakkor a nyomozó a lap szerint azt sem nagyon feszegette, hogy az akcióban részt vevő rendőrök vallomásai eltérnek: egyesek tagadták, hogy kényszerítő eszközöket használtak volna az akció során, mások azonban elismerték, hogy használtak gumibotot vagy más eszközöket.

Nem szerencsés

Robert Kaliňák belügyminiszter, aki kezdettől védte a rendőrök eljárását, a romák elleni vádemelési javaslatokról azt mondta, egy dolog hazudni az újságíróknak és a kameráknak, más dolog azonban, ha a hatóságoknak hazudik az ember.

A belügyminisztériumhoz tartozó romaügyi kormánybiztosi hivatal élén álló Ravasz Ábel (Híd) azonban nem örül, hogy ilyen fordulatot vettek az események. „Utánajártunk az összefüggéseknek, közvetlen kapcsolatban állunk az érintettekkel. Az eljárást nem tisztem kommentálni, de az biztos, hogy nem szerencsés, hogy ebbe az irányba terelődik a dolog” – mondta lapunknak a romaügyi kormánybiztos, hozzátéve, ahelyett, hogy a megbékélés felé tartana az ügy, tovább fokozódnak az indulatok, és ez nem segít. „A helyzet olyan, mint egy lőporos hordó” – tette hozzá. Kérdésünkre, hogy az ügybe bármilyen módon beléphet-e a kormánybiztosi hivatal, azt mondta, az eljárást nem tudják befolyásolni, és nem is kommentálják. „Ha ennek az ügynek olyan megoldása születik, amit nem tartok elfogadhatónak, akkor megfontolom a jogorvoslat lehetőségét” – zárta Ravasz.

Az ombudsman is bírál

A razziát az ombudsman hivatala is régóta bírálja. A korábban a belügyminiszterrel is éles konfliktusba keveredő Jana Dubovcová helyét azóta Mária Patakyová vette át az ombudsmani poszton, ám ő is hasonló véleményen van, mint elődje. Szerinte a razziának ilyen formában meg sem szabadott volna történnie, aránytalan volt, és sérültek az akció során a romák emberi jogai. Patakyová emellett a rendőrség belső ellenőrzésének működését is bírálta, a jelenlegi rendszer szerint ugyanis rendőr vizsgál rendőrt, így sérül a független vizsgálathoz való alapjog.

Ajánló