Kiska kinevezte az új oktatási minisztert

Pozsony |

Andrej Kiska államfő ma kinevezte az új oktatási minisztert, Martina Lubyovát (SNS-jelölt). 

TASR-felvétel
"Az ön munkájától függ, hogy Szlovákia a következő években tanuló ország lesz-e, vagy, ahogy eddig is, semmiből sem okuló" - mondta az elnök az új miniszterasszonynak a kinevezése után. 
 
Kiska szerint az uniós támogatások elosztása körüli botrány után az iskolaügy "demoralizálódott", káoszba és bizonytalanságba süllyedt. "Remélem, hogy önnek sikerül ezt a helyzetet megoldani és lecsillapítani a kedélyeket" - mondta Lubyovának az államfő. Szerinte a miniszterasszony legsürgetőbb feladata, hogy megszüntesse a problémás pályázatokat és biztosítsa a valóban csúcsteljesítményt nyújtó tudományos csoportosulások támogatását. 
 
Az iskolaügyben jelentkező további gondok között Kiska az alacsony színvonalon működő főiskolákat, a nemzetközi felméréseken elért rossz eredményeket, a hátrányos helyzetű családokból érkező gyerekek elé gördített akadályokat, valamint a tanári hivatás presztízscsökkenését említette. Ezek orvoslása az oktatási minisztérium feladata lenne, elsősorban jó beruházásokkal és minőségi tanártképzéssel - tette hozzá az elnök.
 
Martina Lubyová, a Szlovák Tudományos Akadémia Prognosztikai Intézetének korábbi vezetője Peter Plavčant (SNS-jelölt) váltja az oktatási tárca élén. Szeptember 1-től a minisztériumot ideiglenesen Gabriela Matečná (SNS-jelölt) földművelésügyi miniszter vezette.
 
Plavčan augusztusban a koalíciós válság tetőpontján kényszerült távozásra, miután Robert Fico kormányfő - a tárcavezetőt az ellenzék és a sajtó részéről ért támadások miatt - felszólította az SNS elnökét, nyújtson be új jelölést az oktatásügyi miniszteri posztra.
 
 
Peter Plavčan még júliusban került támadások kereszttüzébe, miután kiderült, hogy a minisztériuma alá tartozó, a kutatási célokra szánt uniós támogatások elbírálását felügyelő ügynökség egyetlen nagy szlovákiai felsőoktatási intézménynek sem ítélt meg anyagi forrásokat, ugyanakkor a dotációkból olyan cégek is részesültek, amelyek korábban nem foglalkoztak kutatással.
 
A botrány kirobbanása után a szaktárca leállította az uniós pénzek kifizetését, vizsgálatot indított az ügyben, illetve hasonló vizsgálatot kért az Európai Bizottságtól is, amely az eset miatt figyelmeztető levelet küldött Pozsonynak, és leállította az ilyen jellegű források folyósítását. Az ügyben jelenleg az európai korrupcióellenes hivatal és a szlovák Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) is vizsgálatot folytat. (SITA, MTI)
 

Ajánló