Kedden még nem fizetik az oktatási támogatást

Pozsony |

Kedden még nem, de várhatóan a héten már elkezdődik a „Szülőföldön magyarul” nevelési, oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz támogatás átutalása, tájékoztatta lapunkat az OTP Banka Slovensko.

A pénzintézet ugyan már teljes mértékben felkészült a támogatás folyósítására, de még várja az utolsó megerősítést a magyarországi partnereitől. Amint megérkezik az utolsó hitelesítés, a bank megkezdi a támogatás folyósítását. A kifizetés megkezdésének pontos időpontjáról a bank később ad pontos tájékoztatást.

Idén már az eredeti összegnek megfelelő, vagyis 75 eurós támogatást kapnak a magyar intézményt látogató óvodások, alap- és középiskolai tanulók, a magyar egyetemisták pedig 10 eurós támogatásban részesülnek a magyar államtól, tájékoztatta lapunkat a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége. Az SZMPSZ által küldött  sajtóhírben szerepelt az átutalás kezdetének időpontjaként a szeptember 19-i határidő is, ami várhatóan néhány napot csúszik.

A Bethlen-támogatás összege 22 400 forint, az árfolyammozgástól függően 75 euró körüli összeg. Azonban ezt 2013-ban pénzhiány miatt 17 200 forintra csökkentették, abban az évben már csak 55 euró körüli összeg érkezett. A csökkentés bejelentésekor elhangzott olyan ígéret is, hogy várhatóan csak egy évig lesz alacsonyabb a támogatás, sőt, 2014-ben a szülők megkapják a 75 eurót és mellé a 2013-ban elmaradt, körülbelül 20 eurónak megfelelő összeget is. Ezzel szemben négy éven át maradt a 17 200 forintos csökkentett támogatás. (ú, lpj)

Ajánló