Két magyar iskola az első 20-ban

Pozsony |

Idén is értékelte a hazai iskolák színvonalát az INEKO társadalomkutató intézet, amely arra figyelmeztet, hogy az eredmények a diákok teljesítményét tükrözi, nem az iskola színvonalát.

TASR illusztrációs felvétel

Az iskolák 0–10 pontszám közötti eredményt érhettek el, a Tesztelés 9, a Tesztelés 5, az oktatási minisztérium által elismert tanulmányi versenyeken elért eredményeket és az érettségi eredményeit vették figyelembe. Az INEKO figyelmeztet, a lista összeállításakor nem vették figyelembe az oktatásra ható egyéb tényezőket, például a diákok szociális helyzetét. Nem mérték a „hozzáadott értéket” sem, vagyis azt, hogy az iskola milyen egyéb tudást ad a diákjainak. „A pontosabb kép érdekében a szülőknek rá kellene kérdezniük például arra, hogy az iskola diákjai hogyan érvényesülnek a későbbiek folyamán, milyen arányban tanulnak tovább felsőfokon vagy helyezkednek el a munkaerőpiacon. Fontos információ továbbá, hogy milyen az iskola technikai felszereltsége és a tantárgyak struktúrája” – mutat rá a társadalomkutató intézet.

A magyar alapiskolák rangsorolása nem készült el. A magyar diákok a hazai vetélkedők mellett számos magyarországi tanulmányi versenyen vesznek részt, ezeket az INEKO nem veszi figyelembe.

A gimnáziumoknál két fővárosi és egy kassai iskola végzett az élen, országosan 9,3 pont a legjobb eredmény. A magyar gimnáziumok közül, ahogyan tavaly is, a rozsnyói kétnyelvű Šafárik Gimnázium szerepelt a legjobban, országosan a 9. A Dunaszerdahelyi Magángimnázium is megőrizte magyar vonalon a tavalyi 2. helyét. A szakközépiskoláknál szlovák vonalon 9 volt a legmagasabb elért pontszám, az első háromban nagyszombati, eperjesi és nyitrai tanintézmény szerepel. A magyar szakközépiskolák közül idén a dunaszerdahelyi Egészségügyi Középiskola szerepelt a legjobban. Az eredményeket nagyban befolyásolja a diáklétszám is. A részletes eredmények elérhetők az INEKO oldalán. (ie)

Ajánló