Erősebb uniót szeretnének az új mozgalmak

Pozsony |

Erős Európát akar a bejegyzés előtt álló Progresszív Szlovákia, ennek érdekében más közép-európai pártokkal is együtt akar működni.

Négy ország politikai szervezetei írtak alá együttműködési megállapodást
Fotó: Progresívne Slovensko

Programalkotó konferenciát tartott tegnap a bejegyzés előtt álló Progresszív Szlovákia mozgalom, amely három másik párttal és mozgalommal, a magyar Momentummal, az osztrák NEOS-szal és a lengyel Nowoczesnával írt alá együttműködési megállapodást. A jelenleg még polgári társulás formájában működő Progresszív Szlovákia egyik vezetője, Ivan Štefunko szerint ezeket a politikai szervezeteket összeköti, hogy mindannyian erős Európát szeretnének. „Az egyes országok lakossága Európa-párti, viszont a kormányaik igyekeznek túszként kezelni az Európai Uniót. Ha valami rossz, akkor az az Európai Unió hibája, ha valamit kiharcolnak, akkor az az ő érdemük” – magyarázta Štefunko. Szerinte a jelenlegi szlovák kormány külpolitikai ügyként kezeli az Európai Uniót, miközben az elfogadott törvények 75 százalékát befolyásolja az uniós szabályozás.

Alternatív V4

A négy politikai szervezet egyfajta alternatív V4-et szeretne létrehozni. „A visegrádi országok jelenleg egy visszafelé tekintő csoportosulás, amely megbontja az európai egységet” – jelentette ki Soproni Tamás, aki a Momentum alelnökeként írta alá a megállapodást.

A Momentum a régió minden országában keres szövetségeseket. „Van kapcsolatunk Romániában is, és Szlovákiában kapcsolatban vagyunk Ravasz Ábelen keresztül a Híd párttal is” – magyarázta lapunknak Soproni. Ravasz Ábel, a Híd alelnöke részt vett a Momentum augusztus 20-i ünnepségén, felszólalásában együttműködést ajánlott a Momentumnak.

Soproni szerint a Progresszív Szlovákiával való együttműködés abból fakad, hogy szeretnének egy együttműködő, valódi proeurópai társaságot létrehozni, ami határokon átível. „Szeretnénk a határok mentén szorosabb együttműködést is kialakítani, hogy ne csak a legfelsőbb vezetés találkozzon egymással, hanem a határok mentén működő helyi szervezetek is.” Jelenleg több mint 50 városban működik már alapszervezetük.

Európa, a szuperhatalom

Eddigi tapasztalataik alapján a Progresszív Szlovákiát tartják a magukhoz legközelebb állónak az uniós politikát figyelembe véve. „A kis országoknak, mint amilyen Magyarország és Szlovákia is, érdeke, hogy olyan erős Európának legyenek a tagjai, amely a globális piacon, a rendkívül erős globális versenyben egy szuperhatalomként tud fellépni. Nekünk ez a víziónk – ismertette elképzelésüket Soproni. – Ehhez ezeknek az országoknak erősíteniük kell az együttműködést. Mi például úgy látjuk, hogy az uniónak egy közös hadsereget kellene létrehoznia, amely nemcsak a határok védelmét látja el, hanem az unió érdekeit védené az unión kívül is.” A most aláírt memorandum szerint elavult az az elképzelés, hogy Közép-Európa érdekei ellentétben állnak Nyugat-Európa érdekeivel, vagy különböznek azoktól. „Talán ez érvényes volt 25 évvel ezelőtt, de ma már nem” – áll a nyilatkozatban.

Nem tart az erős uniótól Rysard Petru, a lengyel Nowoczesna elnöke sem. Szerinte a jelenlegi lengyel vezetés az unióellenes politikájával árt Lengyelországnak. „Az EU ideális teret biztosít a kis országoknak is” – véli Petru.

Progresszív Szlovákia

A bejegyzés előtt álló párt várhatóan év végén tartja majd első közgyűlését, a megyei választásokon még nem is indulnak. „A megyei választásokon egyedül Ján Luntert támogatjuk, aki szerintünk képes arra, hogy Besztercebánya megyében gátat szabjon Kotlebának” – mondta lapunknak Stefunko.

A párt első igazi megmérettetése szerinte az európai parlamenti választások lesznek, erre azonban csak 2019-ben kerül sor. „Minden energiánkat arra szeretnénk fordítani, hogy megváltozzanak a viszonyok Szlovákiában” – magyarázta Štefunko. A jelenlegi koalíció szerinte rossz irányba viszi Szlovákiát, az ellenzéki pártok közül viszont az erősebb uniót ellenző pártokkal van a legtöbb problémájuk.

Ajánló