Megpróbált külföldre szökni a maffiózó, de a karperece elárulta

Pozsony |

Ivan "Vincko" C., a Sýkora-klán tagja, akit elektronikus karperec hordására köteleztetek, ma valószínűleg megpróbált külföldre szökni - tájékoztatott az igazságügyi minisztérium szóvivője, Peter Bubla.

Ivan "Vincko" C. (a háttérben)
TASR-felvétel
A vádlott a reggeli órákban gyanúsan eltávolodott attól a GPS-berendezéstől, melyet a karperec mellett magával kell hordania. A férfi tartózkodási helyét bemérték, és a rendőrség rövid időn belül elfogta őt.
Az információt a kormány mai ülése utan Lucia Žitňanská igazságügy-miniszter is megerősítette. "Jelzést kaptunk a rendszeren belül, ennek alapján értesítettük a rendőrséget. A rendszer tehát működik, a feltételek megsértését azonnal jelezte" - hangsúlyozta Žitňanská a Személyek Elektronikus Megfigyelőrendszerére (ESMO) utalva. 
 
Ivan "Vincko" C.-t augusztusban szabadlábra helyezte a besztercebányai kerületi bíróság, azzal a feltétellel, hogy tilos lesz elhagynia az országot és jelzőberendezést, elektronikus karperecet kell viselnie. A bíróság azért döntött így, mert Ivan C.-nek szeptember 25-én egyébként is lejárna a fogvatartási ideje. Az ítelet ellen az ügyész és meglepő módon Ivan C. is fellebbezett. Ügyvédje állítása szerint a férfi nem akarta, hogy a jelzőberendezéssel befolyásolják családja magánéletét. 
 
A besztercebányai specializált büntetőbíróság  idén áprilisban újfent életfogytiglanra ítélte a Sýkora-klán fejét, Róbert "Kýbel" L.-t és bűntársát, Ivan C.-t az 1998-ban és 1999-ben elkövetett gyilkosságok, valamint bűnszervezet alapítása és működtetése miatt. A Legfelsőbb Bíróság azonban júliusban eltörölte az ítéletet, az ügyet pedig a besztercebányai kerületi bíróságnak adta át újratárgyalásra. (TASR, SITA)
 

Ajánló