Nem a Baross Alap kezeli a határ menti gazdaságélénkítő pénzcsomagot

A magyarországi gazdaságélénkítő támogatásokat eredetileg az itteni Baross Gábor Alap kezelte volna.
Kicsit változott a terv
Képarchívum
Iván Tamás, a Baross Gábor Alap igazgatója ellenben megerősítette: a határ menti kétoldalú projekteket is irányító Széchenyi Programiroda lesz magyar kormány dél-szlovákiai gazdaságélénkítő csomagjával kapcsolatos pályázatok kezelője. 
 
Az igazgató erről a Pátria rádióban beszélt, hozzátéve, a szervezet szakmai és területi szempontból is menedzselni tudja az ötmilliárd forintos (mintegy 16 millió eurós) csomagot és a pályázatokat. Arra azonban továbbra sem válaszolt, miért nem egy szlovákiai magyar szervezet, például a Baross Gábor Alap kapta meg a gazdaságélénkítő csomag kezelésének lehetőségét, mint ahogy az eredetileg tervben volt. 
 
A gazdaságélénkítő csomag – melyet az MKP Baross Gábor Terve mögé állítanak be – szóba került Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikai államtitkár pozsonyi sajtótájékoztatóján is. Arra a kérdésre, felmerültek-e problémák kormányszinten Szlovákia és Magyarország között a csomaggal kapcsolatban annak fényében, hogy a koalíciós Híd korábban azzal vádolta a Fideszt, hogy a csomag révén belép a szlovákiai politikai ringbe, Potápi azt mondta, erről nincsenek információi. „Azt gondolom, adni és jót tenni nem belügyekbe való beavatkozás, de ha az, akkor örömmel tesszük. Úgy gondolom, ez ellen senkinek sem lehet kifogása” – magyarázta az államtitkár hozzátéve, a Magyarországról érkező támogatás nem kizárólag a dél-szlovákiai magyarok, hanem az összes itt élő ember javát szolgálja. (fm)

Ajánló