Megnyitás előtt az ideiglenes pozsonyi buszpályaudvar

Pozsony |

Jövő hét végén költöztetik át a fővárosi Nivy buszpályaudvart a szomszédos Bottova utcára, mindezt arra az időre, míg a HB Reavis ingatlanfejlesztő megépíti az új pályaudvart, melynek az ország legnagyobb alapterületű bevásárlóközpontja is része lesz.

Az ideiglenes pályaudvart napokon belül befejezik
Jozef Jakubčo felvétele

Az ideiglenes állomás megnyitásához már csak a peronok használatbavételi engedélyeztetése hiányzik, ezt viszont az ingatlanfejlesztő szerint a jövő hét folyamán megkapják. A tervek szerint a jövő vasárnapra virradó éjszaka alatt átköltöztetik az állomást, az ideiglenes pályaudvarról október 1-én hajnali négy órakor indul majd az első busz, Bécsbe.

Az állomás gyakorlatilag csak az utca másik oldalára költözik át. Kívülről nem tartozik Pozsony legszebb épületei közé, viszont a szocialista államosnál határozottan szebb, tisztább és sokkal színvonalasabb szolgáltatások lesznek benne elérhetők. Az első sorban tetővel fedett parkolóhelyek lesznek autóknak és taxiknak, a második sorban 34 fedett, akadálymentes peron lesz. Tegnap még nagy erőbevetéssel dolgoztak a munkások az ideiglenes állomáson, a megállók feletti tetőt szerelték, illetve elkezdték kihelyezni az állomásra a padokat és a székeket.

Állítólag elég nagy

Az ideiglenes pályaudvar már első ránézésre is lényegesen kisebb az eredetinél, amelynek utasforgalma naponta túllépi a húszezret. Jakub Gossányi, a HB Reavis képviselője szerint viszont a kapacitása elegendő lesz, az utasokra az Alza webáruház épületébe költöző állomás várótermeiben várnak a legnagyobb változások. Az új várótermekben pékség, étterem, trafik, élelmiszerbolt és csomagmegőrző is lesz; ingyenes vezeték nélküli internetet, mobiltelefonok feltöltésére elkülönített konnektorokat, modern és tiszta illemhelyiségeket is találnak az új pályaudvaron, a postát viszont nem fogják átköltöztetni az eredeti állomásról.

A buszjáratok menetrendje változatlan marad, az indulás és érkezés időpontját viszont többé nem kell egy bonyolult grafikonon keresni, a várótermekben elhelyezett képernyőkön vetítik majd a pontos menetrendet.

A tömegközlekedés marad

Az állomás előtt autóval rövid időre ingyen is megállhatnak azok, akik utasokat visznek vagy hoznak az állomásra, a 15 percnél hosszabb időtartamú parkolásért fizetni kell. Az ideiglenes állomásra a tömegközlekedés egyetlen járata sem jár majd közvetlenül, a buszok és trolik megállói az eredeti helyen maradnak, így az utasoknak valamivel tovább kell majd gyalogolniuk.

Bár a HB Reavis azonnal a pályaudvar átköltöztetése után elkezdené a régi épület bontását, a munkálatok kezdetét, illetve azt, mikortól zárják le teljesen a forgalmas Mlinské nivy utcát, még nem tették közzé. Az ideiglenes pályaudvar három évig, az új Nivy multifunkciós központ megnyitásáig fog szolgálni, aztán az ingatlanfejlesztő lebontja és új projekttel helyettesíti, melynek részleteiről később tájékoztat. (dem, TASR)

Ajánló