Áltudomány a homeopátia

Pozsony |

Hatástalanok a homeopatikus szerek, bizonyos esetekben pedig kártékony is a homeopátia, derül ki az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének napokban kiadott állásfoglalásából. A homeopátia évente egymilliárd eurós forgalmat generál az Európai Unióban.

Illusztrációs felvétel
Képarchívum
Nincs bizonyíték arra, hogy a homeopátia bármilyen betegség esetén hatékony lenne. A homeopátiás készítmények bármilyen állítólagos hatása a placebohatással magyarázható. Sőt, a homeopátia kártékony is lehet azáltal, hogy eltántorítja a betegeket a bizonyítékalapú orvoslás igénybevételétől – derül ki az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASEC) által kiadott szakvéleményből. A homeopátia-üzletág évi egymilliárd eurós forgalmat generál csak az Európai Unióban, az USA-ban ennek háromszorosát. Szlovákia a jelentés szerint azon országok közé tartozik, ahol a leggyorsabban nőnek az eladások és egy főre a legtöbb homeopata orvos jut.
 
Az EASEC szakmai alapon vonja kétségbe a homeopatikus készítmények hatékonyságát, illetve megkérdőjelezi a hatékonyságuk vizsgálatát. „A homeopátiás orvosságok többségének készítése során a hatóanyag olyan sok egymást követő hígításon megy át, hogy az eljárás végére az oldatban már az eredeti hatóanyag egyetlen molekulája sem marad” – áll a tanulmányban. A homeopátiás gyógyítók azt állítják, hogy a gyógyhatás annak köszönhető, hogy „sorozatos oldási-rázási eljárás eredményeképpen az eredeti hatóanyagnak mintegy a lenyomata őrződik meg a vízben”.
 
Az EASEC szaktanulmányát laikusok véleményének tartja a Szlovák Orvosi Homeopatikus Társaság (SLHS). „Olyan laikusok véleménye, akik életükben még egyetlen szakmai tanulmányt sem vettek a kezükbe, és nincs semmilyen személyes tapasztalatuk a homeopátiával” – írta lapunk kérdésére Pavol Tibenský, az SLHS képviselője. A szakvéleményt az egyes nemzeti tudományos akadémiák által jelölt 12 tudós jegyzi, Magyarországról például Vécsei László orvos akadémikus a tagja.
 
Az egészségügyi minisztérium szerint a homeopatikus készítmények használatának szlovákiai szabályozása megfelelő, ezeket a készítményeket is regisztrálniuk kell a gyártóknak vagy a forgalmazóknak.
 
Kötelező regisztrálás
 
A készítményeket regisztrálni kell, a beteget pedig tájékoztatni kell arról, hogy mit ír fel az orvos. „A betegnek egyet kell értenie a választott terápiás eljárással akkor is, ha homeopatikus készítményről van szó – tájékoztatta lapunkat Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője. – A homeopatikus készítmények csak kiegészítik az orvosok számára rendelkezésre álló gyógyszerskálát.” A készítményeket az Állami Gyógyszer-felügyeleti Hivatal (ŠÚKL) regisztrálja. Kétféle regisztráció lehetséges: az első esetében 10 éves orvosi alkalmazást kell igazolni és tudományos munkákkal kell alátámasztani a készítmény hatékonyságát. A másik eset az egyszerűbb, ebben az esetben nem kérik a hatás semmilyen igazolását, ellenben a termék biztonságossága érdekében kikötik, hogy a kiindulási oldat hígítása a késztermékben legalább 10 000-szeres legyen. Az EASEC szaktanulmánya szerint a homeopatikus készítmények a placebóval, vagyis a teljesen hatóanyag nélküli készítményekkel vannak azonos szinten. „Nincs meggyőző és reprodukálható bizonyíték arra nézve, hogy a homeopátiás készítmények bármilyen ismert betegséggel szemben hatékonyak volnának, még ha placebohatásuk olykor lehet is” – áll a tanulmányban.
 
Százszoros adag altató
 
A homeopatikus készítmények használata ellen küzd évek óta Novák Hunor székesfehérvári orvos. Két napja egy homeopatikus altatóból élő adásban evett meg egy egész üvegcsével, ami állítása szerint százszoros adagnak felelt meg. Tegnap ezt írta a Facebook-oldalára: „Most jöttem haza a kórházból... Nem betegként voltam, hanem 24 órás műszakban dolgoztam, ügyeltem. Semmilyen tünetet nem észleltem a homeopátiás túladagolás után: még egy ásítás vagy hasfájás se jelentkezett, továbbra sem érzek semmit.”
 
Novák Hunor akciója látható az alábbi videón, 06:40-től:

Ajánló