Gyűlnek az aláírások a Minority SafePack-hez

Pozsony |

Szlovákiában is gyűlnek az aláírások az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) által jegyzett Minority SafePack kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezéshez, melynek célja, hogy a kisebbségvédelem bizonyos területei az uniós jog részei legyenek. 

Ennek támogatására 2018 március végéig több mint egymillió aláírást kell összegyűjteni az EU legalább 7 tagországában. Vince Loránt, a FUEN elnöke az aláírásgyűjtés kapcsán látogatott Szlovákiába, ahol a helyi FUEN-tagszervezet, az itt aláírást gyűjtő MKP mellett találkozott más szlovákiai kisebbségek képviselőivel is. Sajtótájékoztatóján elmondta, a kezdeményezés iránt nagy a lelkesedés Európa-szerte a kisebbségek körében. Hozzátette: a FUEN célja nemcsak az, hogy több mint egymillió aláírást hozzanak az Európai Bizottság asztalára, hanem az is, hogy olyan intézményi támogatást, lobbierőt szervezzenek, mely képes nyomást gyakorolni a Bizottságra, hogy ne kerülhesse meg az őshonos kisebbségek javaslatait, hanem valóban törvényalkotással záruljon a kezdeményezés. Véleménye szerint ugyanis ebben a pillanatban nulla az EU szintjén a kisebbségek védelmére kidolgozott kötelező erejű szabályozás.

Berényi József (MKP), a szlovákiai aláírásgyűjtés koordinátora egyelőre még nem tudta megmondani, hány aláírást gyűjtöttek össze eddig, ám hozzátette, a gyűjtés jól halad, és jó esélyeik vannak arra, hogy teljesíteni tudják 50 ezer aláírásos vállalásukat jövő márciusig. Kérdésünkre, tárgyalt-e erről más szlovákiai kisebbségi szervezetekkel illetve a kisebbségi kormánybiztossal, azt mondta, nincs akadálya, hogy mások is csatlakozzanak a gyűjtéshez, és a civil szervezetek lehető legszélesebb körét szeretnék megszólítani. Bukovszky László kormánybiztossal azonban nem tárgyalt, mondván, a biztosi hivatal feladata most elsősorban az lenne, hogy elintézze, időben érkezzenek meg a kisebbségi kulturális támogatások – ám szívesen venné, ha Bukovszky csatlakozna a kezdeményezéshez. Vince Loránt hozzátette, a nyár folyamán találkozott Bukovszkyval Berlinben, és a biztos nyitottnak mutatkozott a kezdeményezéssel kapcsolatban.

A kezdeményezést itt lehet támogatni.

Ajánló