Ismét ezrek tüntettek a korrupció ellen

Pozsony |

A tüntetést most az egyszer számos ismert közéleti személyiség, színész és énekes támogatta, a többezres tömeg a fővárosi Hviezdoslav térről vonult át a Szlovák nemzeti felkelés terére. 

A Pozsonyi Magyar Szakkollégium diákjai is kivonultak a korrupcióellenes menetre
Fotó: PMSZ
Kiska ellen is tüntettek

Pár tucat ember tegnap az elnöki palota előtt is összegyűlt, egy részük Andrej Kiska államfőt bírálta, amiért adócsaláson érték a cégét, egy részük pedig a botrány ellenére is támogatását fejezte ki az államfőnek. A két tábor közt feszült volt a hangulat, néhány agresszív résztvevőt a rendőröknek kellett lecsillapítaniuk.

A mintegy félórás menet alatt olyan jelszavakat skandált a tömeg, mint "Lépésről lépésre a korrupció ellen", "Kaliňák mondjon le!", "Gašpar, tűnés!", "Nem kell félni", vagy "Nekünk nem mindegy". 
 
A menet békésen haladt végig a Hviezdoslav térről a Szlovák nemzeti felkelés teréig a rendőrség felügyelete mellett. A tüntetés az SzNF téren folytatódott, és este fél hét után ért véget a szlovák himnusz eléneklésével. A téren felléptek színészek, rendezők és beszédet mondott Vladimír Crmoman is a Szlovák Pedagógusok Kezdeményezésétől.
 
A Pozsonyi Magyar Szakkollégium diákjai is kivonultak a korrupcióellenes menetre, saját, kétnyelvű transzparenssel. A molinónál a délután folyamán több magyar tüntető is megállt, köztük Lovász Bálint, a Főiskolák Diáktanácsának (ŠRVŠ) elnöke. A diáktanács szintén támogatta a tüntetés céljait. Viszonylag sokan megnézték és lefotózták a molinót, mint az egyetlen kétnyelvű transzparenst.
 
 
Fico nem jött el
 
Robert Fico kormányfőt is meghívták a Nagy Korrupcióellenes Tüntetés szervezői a mai felvonulásra, a miniszterelnök ennek fejében kétéves ösztöndíjat ajánlott fel nekik a Nemzetközi Korrupcióellenes Akadémián Ausztriában. A tüntetésen, amely a nyári szünet előtti felvonulássorozat folytatása volt, ismét többezres tömeg gyűlt össze. 
 
A megmozdulás szervezői a kormányhivatal iktatójában adták le a miniszterelnöknek szóló meghívójukat, Ficóval személyesen nem találkozhattak. Levelükre a kormányhivatal sajtóosztálya reagált rövid közleményben. „A kormányfő díjazza a fiatalok érdeklődését a közügyek iránt, s felkészült megteremteni számukra a kellő feltételeket az ismereteik elmélyítésére” – olvasható a közleményben. 
 

SITA/AP-felvételek
 
Egyetemre küldi őket 
 
A szervezők a mai rendezvényen is Robert Kaliňák menesztését követelték, szerintük ő jelképezi leginkább a politikusok korrupt viselkedését. Fico sajtóosztálya ezen követelésekre nem reagált, ehelyett több ösztöndíjat ajánlott fel a fiataloknak. „Az ausztriai székhelyű Nemzetközi Korrupcióellenes Akadémiával kötött egyezség alapján felajánlom a nonprofit szervezeteknek, hogy találjanak két egyetemi végzettséggel rendelkező fiatalt, akik teljes értékű kétéves ösztöndíjat szereznek az akadémián” – írta a miniszterelnök sajtóosztálya. 
 
A kormányfő ugyanakkor további 15–20 középiskolás diáknak vagy egyetemistának is felkínált egy rövid távú iskoláztatást az akadémián idén novemberben. „Ez az iskoláztatás lehetőséget adhat a résztvevőknek, hogy megismerjék a korrupcióellenes harc nemzetközi aspektusait. E célból a kormányhivatal kapcsolatba lép középiskolákkal és egyetemekkel” – olvasható a közleményben.
 
 
Diákok: várni fogunk 
 
A diákok a kormányhivatal iktatójában leadott levelükben azt kérték, hogy a miniszterelnök vegyen részt a felvonuláson, és hogy Kaliňákon kívül Dušan Kováčik speciális ügyészt és Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitányt is váltsa le, amiért máig nem sikerült lezárni a Gorilla-akta, valamint Ladislav Bašternák vállalkozó adócsalásai kapcsán indított nyomozást. „Díjazzuk az eddig foganatosított lépéseit a korrupció visszaszorítására, ugyanakkor kérdezzük, miért nem veszi figyelembe a többezres tüntető tömeg követeléseit” – írták a Ficónak írt levelükben a diákok. 
 

Előkerültek a sípok és az egyéb zajkeltő eszközök is
 
Emlékeztettek, hogy az elmúlt négy hónapban a szükséges százezerből összesen 70 ezer aláírás gyűlt össze a Kaliňák menesztését követelő petíción. „A tüntetésünk nem politikai, hanem polgári kezdeményezés. Ezt igazolja az is, hogy három követelésünk közül csak egy érint politikust. Azt a politikust, aki közvetlen felelős a korrupció állapotáért az országban, s akiről a felmérések szerint a lakosság kétharmada állítja, hogy semmi keresnivalója tisztségében” – áll a tüntetés szervezőinek levelében. 
 
A belügyminisztérium és az országos rendőr-főkapitányság nem válaszolt a tüntetéssel kapcsolatos kérdésekre, a speciális ügyész sajtóosztálya pedig csak annyit közölt, hogy a témáról a speciális ügyész már korábban nyilatkozott, reakciója megjelent a sajtóban, s ezen kijelentését nem kívánja kibővíteni. Kováčik még júniusban közölte, hogy a személyére nehezedő nagy nyomás miatt nem marad tisztségében a megbízatási ideje lejártáig, tehát 2021-ig, azt viszont nem közölte, mikor nyújtja be lemondását. (u, TASR, SITA)
 

Ajánló