Felmérés: Lunter kiütné Kotlebát

Ján Lunter vállalkozó most már teljesen biztosan Marian Kotleba egyik kihívója lesz a Besztercebánya megyei választásokon a megyefőnöki posztért. Napvilágot láttak ugyanis az általa rendelt Focus-felmérés eredményei, melyek szerint magasan verné a szélsőséges ĽSNS vezetőjét.

SITA-felvétel

Az ügynökség 1023 fős mintán készített felmérése szerint Lunter támogatottsága egy hónap alatt óriásit nőtt: 30,9 százalékot szerzett, ami több mint 9 százalékkal több, mint egy hónapja. A második helyen álló Kotleba szintén erősödött egy kicsit, de így is csak 22,2 százalékon áll. A harmadik helyen Martin Klus, az SaS jelöltje áll 11 százalékkal, de támogatottsága több mint három százalékot esett vissza az elmúlt egy hónapban. Stanislav Mičev a negyedik 10,4 százalékkal.

Mint ismeretes, Kotleba legesélyesebb ellenjelöltjei korábban megállapodtak abban, hogy egy választási felmérésen döntik el, ki lesz majd a szélsőséges megyefőnök kihívója. A felmérés pontos részleteiben azonban nem tudtak megegyezni, így míg Lunter a Focus-nál rendelt egyet, addig Klus, Mičev és több másik jelölt az AKO és a Median ügynökségeket kérte fel. Miután a Focus bemutatta az eredményeket, Lunter közölte, most már biztosan elindul, és nem lép vissza senki javára a választásokon.

Martin Klus, az SaS jelöltje tőlünk értesült a felmérés eredményeiről. Elmondása szerint az nem lepte meg, hogy a felmérés Luntert hozta ki győztesnek. „Az a magabiztosság, mellyel az utóbbi napokban fellépett, arról tanúskodott, hogy többé-kevésbé biztos az eredményben“ – jelentette ki. Hozzátette azonban hogy az egyes jelöltek közti különbségek annál inkább meglepték. Az Új Szónak azt mondta, mindenképpen megvárja a saját felméréseik eredményét, azután dönt majd. Hozzátette azonban: annak ellenére, hogy nem örül a Focus-felmérés eredményének, biztosan egyszerűbb lenne a helyzet, ha az ő felméréseik hasonló eredményt hoznának. 

Ajánló