Tart a viszály, fizethet a beteg

Pozsony |

Az orvosok szövetsége máig nem tudott megegyezni a Dôvera Egészségbiztosítóval 

Ján Krošlák illusztrációs felvétele

Ha nem egyezik meg az orvosok szövetsége a Dôvera Egészségbiztosítóval, akkor a biztosító ügyfeleinek akár már holnaptól fizetniük kell egyes kezelésekért. 

A tárgyalások ma este folytatódnak, eredmény csak késő este várható. 

Szombaton lejárt a Járóbetegkezelő Orvosok Szövetsége (ZAP) és a Dôvera Egészségbiztosító közötti szerződés, így a szövetség tagjainak nincs szerződése a legnagyobb magánbiztosítóval. A ZAP pénteki nyilatkozatában azt állította, hogy kedd estig a Dôvera ügyfeleinek is meg kell kapniuk ingyen ugyanazt a kezelést, mint korábban. „Úgy utasítottuk tagjainkat, hogy a betegektől még ne kérjenek pénzt az egészségbiztosításból fedezett kezelésekért“ - mondta lapunknak Zuzana Dolinková, a ZAP ügyvezető igazgatója. Elismerte azonban, hogy ha nem lesz megegyezés, akkor már szerdán fizetni kell egyes kezelésekért, néhány orvos erre már tegnap felhívta a betegek figyelmét. 

A Dôvera azt kéri ügyfeleitől, ha netán lenne olyan orvos, aki már most is kéri a kezelés árát, akkor arról értesítsék. „A mediális adokkapok köztünk és a ZAP között nem javítja a tárgyalások légkörét, mi megegyezésre törekszünk“ - tájékoztatta lapunkat Branislav Cehlárik, a Dôvera PR-menedzsere. 

A ZAP mintegy 2000 orvost képvisel, a tárgyalások ma este folytatódnak. Ha nem sikerül megegyezniük, akkor akár már holnap pénzt kérhet a kezelőorvos az egyes kezelésekért. A halaszthatatlan, akut esetek kezeléséért, kivizsgálásáért továbbra sem kérhet pénzt, a halasztható kezeléseket, a szűrővizsgálatokat azonban nem köteles ingyen elvégezni. A Páciensek Jogvédő Szövetsége (AOPP) szerint nem kell arra számítani, hogy mind a 2000 orvos pénzt kér a betegitől. „A Dôvera szerint a szövetség több száz orvos tagja meghosszabbította a szerződést, ők továbbra is normál módon kezelik a betegeket“ - tájékoztatta lapunkat Mária Lévyová, az AOPP elnöke. 

Az egészségügyi minisztérium nem akar beavatkozni az orvosok és a biztosító közti tárgyalásokba. „A szerződéses viszony megoldása elsődlegesen az egészségbiztosító és az egészségügyi szolgáltató feladata“ - tájékoztatta lapunkat Zuzana Eliášová, a szaktárca szóvivője. 

A vonatkozó törvények azonban nem kezelik egyértelműen az ilyen helyzetet. Az előírások szerint ugyanis a biztosító köteles szerződést kötni minden olyan általános orvossal, aki akárcsak egy ügyfelének is az orvosa. „Ha a biztosító nem köt szerződést ügyfele orvosával, akkor az az Egészségügyi Felügyeleti Hivatalhoz fordulhat panasszal“ - tanácsolja a Dôvera ügyfeleinek Eliášová. 
A szakorvosoknál a törvény már csak a kötelező minimális hálózatot szabályozza, vagyis a biztosító javasolhat más orvost is a páciensnek, mint akit ő kiválasztott magának.

Már holnap gondban lehetnek a Dôvera Egészségbiztosító ügyfelei, ha a biztosító nem egyezik meg a Járóbeteg-kezelő Orvosok Szövetségével (ZAP). A ZAP állítja, hogy mintegy 2000 orvos nevében tárgyal, a Dôvera szerint azonban már több százan közülük aláírták vele a szerződést. 

Ha ma nem születik megegyezés, holnap már fizethetnek a betegek egyes kezelésekért. Az akut betegségek kezelését továbbra is téríti majd a biztosító. a halasztható kezelésekért azonban pénzt kérhet az orvos. 

Az egészségügyi minisztérium szerint azonban a biztosítónak utólag ki kell fizetnie a kezelés árát annak az orvosnak is, akivel nincs szerződéses viszonyban, de csak akkor, ha a kezelésbe beleegyezett annak elvégzése előtt. Kérdés az is, hogy a teljes árat, vagy annak csak egy részét. „Az ár nem lehet nagyobb, mint az átlagos ár a szerződéses szolgáltatóknál ugyanabban az időben, ugyanazon a helyen és ugyanazért a kezelésért“ - tájékoztatott az egészségügyi minisztérium. 

A ZAP és a Dôvera tegnap még bízott a megegyezésben, a tárgyalások ma este kezdődnek, eredmény csak késő este várható.

Ajánló