A pénzügyminiszter közölte, a közszféra 350 ezer alkalmazottja ne számoljon pluszpénzzel

Az állam nem ad 13. fizetést

Pozsony |

Már biztos, hogy mintegy 350 ezer közalkalmazott nem számolhat a 13. és a 14. fizetéssel – ezt Peter Kažimír (Smer) pénzügyminiszter jelentette ki. A kormány kiegyensúlyozott költségvetésre törekszik, a pluszbérekre nincs pénz. Az ellenzék szerint az adókat és a járulékokat kellene csökkenteni. 

Illusztrációs felvétel
Képarchívum

A pedagógusok, az egészségügyi dolgozók, a tűzoltók és a hivatalnokok sem számíthatnak a 13. és a 14. fizetésre, holott annak bevezetését a közelmúltban jelentette be a kormánykoalíció. Igaz, csak önkéntes alapon fog működni, vagyis a cégek akkor osztanak 13. és 14. fizetést, ha kedvük tartja. Peter Kažimír pénzügyminiszter szerint az önkéntes alapú plusz kéthavi bérrel a cégeket arra akarják ösztönözni, hogy osztozzanak az alkalmazottakkal a nyereségen. Ezt a 13. és a 14. fizetésekből fizetendő adó és járulék elengedésével akarja elérni a kormány. Viszont az állam nem fog jó példával elöl járni. A költségvetés sem jövőre, sem pedig 2019-ben nem számol a közszférában dolgozók 13. fizetésével. „Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy 350 ezer embernek 13. fizetést adjunk” – közölte Peter Kažimír az RTVS vitaműsorában, bár nem zárta ki, egyszer kötelező lesz a többletbér, de szerinte ezt nem lehet egyik napról a másikra bevezetni. Pavel Ondek, az Oktatási és Tudományos Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint a cégek nyereségüktől függően eddig is nyújtottak különböző szociális juttatásokat az alkalmazottaiknak. „Az állam viszont évek óta elhanyagolja az állami és a közszférában dolgozókat. Ezt tükrözi az is, hogy a közalkalmazottak tarifabére a minimálbér alatt kezdődik. Ez pedig az előző és a jelenlegi kormány bizonyítványa, több mint tíz év alatt nem voltak képesek módosítani ezt a rendszert” – mondta Ondek, aki szerint a kormány egyrészt dicsekszik, hogy dübörög a gazdaság, másrészt viszont nem törődik azalkalmazottaival. Kažimír szerint a tarifabérek és a minimálbér kiegyenlítése jövőre kerül terítékre. Ondek lapunknak megerősítette, hogy erről már 3 éve folynak tárgyalások, de konkrét előrelépésről egyelőre nem tudott beszámolni. 

Az önkéntes alapú 13. és 14. fizetés ötletét az ellenzék értelmetlennek találja. Boris Kollár (Sme rodina) szerint ezzel csak a jól menő cégeknek kedvez a kormány, mert kizárólag nekik telik a pluszbérekre, és még adót sem kell fizetniük belőle. „A hétköznapi emberek, akiknek nagy szükségük volna rá, nem fogják megérezni” – állítja Kollár, aki az adók és a járulékok csökkentésében látja a megoldást. Meggyőződése, hogy a kormány a 2020-ra tervezett kiegyensúlyozott költségvetést nem fogja tartani. Ahogyan az egyszínű smeres kormány sem érte el, hogy az eredeti terv megvalósuljon, azaz 2018-ban hiány nélküli költségvetést dolgozzon ki. (ie, RTVS)

Ajánló