Horthynak állítanak szobrot Hodosban

Nemeshodos |

Az elmúlt néhány hónap magyarországi szoborállítási hullám után hamarosan felavathatják Horthy Miklós első szlovákiai szobrát is, méghozzá a Dunaszerdahelyi járásbeli Nemeshodoson. A vitatott történelmi szereppel bíró kormányzó mellszobra a helyi református templom kertjében kaphat helyet, ám a polgármester nem ért egyet a szoborállítással.

Horthy Miklós
Képarchívum

Az avatási ünnepségről szóló meghívó Horthyt református államférfiként jellemzi, a szoborállítás apropója pedig a kormányzó halálának 60. évfordulója.

Horthy Miklós mellszobrát Zetényi-Csukás Ferenc, a Horthy Miklós Társaság vezetője adományozta a református egyházközségnek, az avatási ünnepség meghívóját maga is megosztotta Facebook-oldalán, és közölte, Budapestről autóbuszt is indítanak az október végi rendezvényre. A Zetnényi-Csukás vezette társaság már több Horthy-szobrot is avatott Magyarországon: Budapesten kettőt, és egyet legutóbb májusban, a Fejér megyei Kálózon egy kastély parkjában. Korábban a Fejér megyei Perkátán is szerettek volna egy szobrot, ám a helyiek felháborodása miatt az önkormányzat visszavonta az engedélyt. Az összes szobor magánterületen áll, a köztéri szoborállítási terveket ugyanis rendszerint nagy felháborodás kíséri. Horthy Miklós személye ugyanis nem csak a történészek, de a magyar társadalom körében is vitatott és megosztó, és még az Orbán-kormány sem igazán tud mit kezdeni vele. Orbán Viktor nemrégiben egy interjúban úgy fogalmazott, a kormányzó egykor hatalmas bűnt követett el, ám néhány évtizeddel korábban ő mentette meg az országot. 2015-ben pedig azt mondta: olyan politikusnak a szoborállítását nem támogathatja a kormány, aki elnyomókkal működött együtt, akármilyen egyéb érdemei is vannak.


Kép: Facebook

A nemeshodosi szoboravatót azonban nem csak ez teszi vitathatóvá: az október 29-i rendezvény előtti istentiszteleten a meghívó szerint Hegedűs Loránt lelkipásztor hirdeti az igét. Hegedűs közel áll a magyar szélsőjobbhoz, előbb a MIÉP képviselője volt, később a Jobbikkal ápolt szoros kapcsolatokat. Ő beszélt 2013-ban is, a budapesti Hazatérés templomában is, melynek előterében felavattak egy Horthy-mellszobrot – később a református egyház megrovásban részesítette, mivel prédikációjával megsértette az egyház törvényeit.

A nemeshodosi szoboravató kapcsán kerestük Fazekas Lászlót, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspökét, ám nem értük el telefonon. Kis-Csáji Julianna nemeshodosi református lelkész az Új Szónak azt mondta, ő maga nem tartja megosztó személyiségnek Horthy Miklóst, és nem lát kivetni valót abban, hogy a kormányzónak szobra lehet a templomkertben. Balódi László, a község polgármestere szerint ugyanakkor a szoborállítás problémás, ugyanis a református egyházközség nem kért engedélyt erre az önkormányzattól. 

Horthy Miklós kormányzónak mellszobra lehet Nemeshodoson, ám a szoborállítás körül még nagyon sok a kérdőjel. A helyi református egyházközség lelkésze szerint egyházi, belső rendezvényről van szó, nem aktuálpolitikáról szól. Balódi László polgármester szerint azonban nem csak erkölcsi, de egyelőre jogi akadálya is van a szoborállításnak.

Kis-Csáji Julianna lelkész nem akarta bővebben kommentálni a Horthy-mellszobor állításának körülményeit, így nem tudtuk meg, miért és hogyan ajándékozta a mellszobrot a Horthy Miklós Társaság a helyi reformátusoknak. „Nem akarunk semmiféle porverést a dolog körül, ne fújják ezt fel. A meghívón minden rajta van, amit tudni kell. Ez számunkra nem aktuálpolitikáról szól“ – mondta hozzátéve, Horthy Miklós számára nem megosztó személyiség, tiszteli a kormányzót. Arról nem beszélt, Hegedűs Loránton kívül kik szólalnak fel még a rendezvényen.

Balódi László, Nemeshodos polgármestere szerint az internetről szereztek tudomást az eseményről, és az önkormányzat vezetését és őt magát is meglepte a hír. Szerinte illett volna, ha a falu vezetőségét is megszólítják a szoborállítással kapcsolatban, információi ugyanis csak a meghívóról vannak, s bár a tervek szerint a mellszobor egyházi ingatlanon áll, a dolog túlnövi a templomkert kerítését, és az egész falut érinti.

Elmondása szerint a szoborállítás jogi szempontból problémás: az egyházközségnek szerinte ugyanis meg kellett volna szólítania a községi hivatalt, mint illetékes helyi építési hivatalt, és amennyiben a szobornak talapzatot akarnak állítani, azt kötelessége kérvényezni. „Ilyen kérvényt nem kaptunk sem magánszemélytől, sem jogi személytől, sem az egyháztól“ – mondta az Új Szónak. Elmondása szerint fel fogja venni a kapcsolatot Kis-Csáji Juliannával, de csak az egy hét múlva esedékes önkormányzati ülés után, ahol meg akarja nyitni a szoboravatás témáját – s az ott született önkormányzati álláspontot ismerteti majd az egyházzal. A jogi vonatkozáson felül Horthy Miklós személyének kérdésével nem akar foglalkozni, ám nem tartja szerencsésnek a szoborállítást, és azt sem, hogy néhány nappal a megyei választások előtt történik az aktus. Kérdésünkre azonban, hogy ha a református egyház mindent szabályosan csinál és minden törvényi kötelezettségnek eleget tett volna, lenne-e akadálya a szoborállításnak az önkormányzat részéről, azt válaszolta: az önkormányzat akkor is nemet mondott volna Horthy személye miatt. 

Ajánló