Globálisan jó élni Szlovákiában, de a társadalom intoleráns

Pozsony |

Szlovákia a 30. legjobb hely a világon, derül ki a Deloitte által készített Social Progress Indexből. Egy év alatt egy helyet javítottunk.

Nem toleráljuk a menekülteket és a kisebbségeket
Gabriel Kuchta felvétele

A világon a legjobb életkörülményeket továbbra is Európában – elsősorban az északi államokban –, Észak-Amerikában és Ausztráliában biztosítják. A Deloitte által készített értékelés az első helyre Dániát helyezte, Szlovákia a 128 értékelt ország között az élbolyban végzett, a 30. helyet kapta, amivel egy helyett javított a tavalyihoz képest. Ezzel azonban még mindig a magas jóléti szintű országok közé tartozunk. A lista alsó részében afrikai és ázsiai országok szerepelnek, az utolsó három: Csád, Afganisztán és a Közép-afrikai Köztársaság.

Jó alapfeltételek

„Szlovákia nagyon jó eredményeket tud felmutatni az alap-életfeltételek biztosításában, mint például az élelmiszer-ellátás, a higiéné, a hozzáférés a tiszta ivóvízhez és a lakhatáshoz” – tájékoztatott Marián Hudák, a Deloitte vezető tanácsadója. Itt több kategóriában is teljes pontszámot kaptunk, mint például az éhezés megszüntetése vagy az elektrifikáció tekintetében.

Intoleráns ország

Sokkal rosszabb azonban a helyzet az oktatás és az egészségügy tekintetében, egyes emberi jogi kategóriákban pedig katasztrofálisan teljesítünk. A legrosszabb értékelést a menekültekkel, bevándorlókkal szembeni alacsony toleranciaszint miatt kapta Szlovákia, 23,48-as pontszámmal a 124. helyen végeztünk. Hasonlóan rossz, de talán hajszálnyival jobb értékelést kapott ebben a kategóriában Magyarország (120.) és Csehország (112.) is. Magyarország és Szlovákia a kisebbségek diszkriminációja szempontjából is rosszul teljesít, Magyarország 5 ponttal a 36., Szlovákia pedig 6,5 ponttal a 62. A sorszám ebben kategóriában nem sokat árul el, mivel a 10 pontos skála (10-es a legrosszabb értékelés) miatt több ország azonos pozíción áll. Az ország intoleranciáját mutatja az is, hogy a melegek elleni toleranciaszint is nagyon alacsony – 100-ból csak 28,42-n áll.

Az alapfokú és a középfokú oktatás szempontjából még az élmezőnybe tartozik Szlovákia, a felsőoktatás elérhetősége szempontjából viszont már kissé lecsúszott, az 50. helyen áll.

Ajánló