480 euró lesz a minimálbér

Pozsony |

45 euróval, bruttó 480 euróra emelkedik januártól a minimálbér. A kormány szerint így javítható legkönnyebben a legszegényebb munkavállalók helyzete, az ellenzék szerint viszont elsősorban a saját bevételeit növeli a kabinet.

Jozef Jakubčo illusztrációs felvétele

A munkaadók tiltakozása mellett emeli 480 euróra a kormány a minimálbért. Branislav Ondruš (Smer) államtitkár szerint a legrosszabbul keresőknek segítenek. Ugyanakkor az állami alkalmazásban levő, legrosszabbul kereső személyeknek továbbra sem adja meg az állam a minimálbért.

Ondruš szerint a minimálbér a leszakadó járásokban élő munkanélkülieknek sem árt. „A munkanélküliség a rosszabb helyzetben lévő járásokban is csökken. A minimálbér emelésének egyben jelentős motivációs hatása is van” – állítja. Az emelést szerinte mintegy 150 ezer alkalmazott érzi meg, de a szakszervezetek alacsonynak tartják, 492 eurót javasoltak. 2019-re várhatóan eléri majd ezt a szintet a minimálbér, a kormány ugyanis 500 euró fölé szeretné emelni a legalacsonyabb fizetéseket a választási ciklus végére.

Az ellenzék szerint a minimálbéremelés elsősorban a kormánynak jó. A 45 eurós emelés ugyanis 70 eurós pluszkiadást jelent a munkaadóknak, ebből csak 29 eurót kap meg az alkalmazott, 41 euró adó és járulék formájában az állami költségvetésbe kerül. „150 ezer minimálbéren dolgozó alkalmazott esetében ez mintegy 70 millió eurós bevétel, vagyis a minimálbér emelésének nyertese az állam” – állítja Mihál.

Az állami bevétel többsége járulék, ami az állami Szociális Biztosítónál vagy az egészségbiztosítókban landol. Az ellenzék azt is kifogásolja, hogy a minimálbér emelkedésével nem nő az egészségbiztosítási járulékból leírható összeg, maradt a 380 euró. Ezt még akkor vezette be a Smer-kabinet, amikor 280 euróra emelték a minimálbért.

Az ellenzék azt is kifogásolja, hogy a közalkalmazotti bértábla nem igazodik a minimálbérhez, így a legalacsonyabb bértarifák a minimálbér szintje alatt vannak. Az alkalmazottak bérét ugyan a minimálbér fölé emelik, de a bértáblák valorizálása a magasabb keresetűeknek is segítene. Peter Kažimír pénzügyminiszter jövőre ígéri a bértarifák emelését. (lpj)

Ajánló