Babiš be akarja perelni a belügyminisztériumot

Pozsony |

Andrej Babiš cseh politikus arra készül, hogy bepereli a szlovák belügyminisztériumot – állítja honlapján a cseh Hospodářské noviny.

Andrej Babiš
TASR-felvétel

A szlovák Alkotmánybíróság tegnap kihirdetett döntésében megsemmisítette az alsóbb szintű bíróságok ítéletét, mely szerint a szlovákiai születésű Andrej Babišt, a cseh ANO mozgalom elnökét, a cseh koalíciós kormány tagját tévesen tartották számon az egykori csehszlovák kommunista titkosszolgálat (ŠtB) ügynökeként, egyben új eljárást rendelt el az ügyben. 

A kassai székhelyű testület a pozsonyi Nemzeti Emlékezet Intézete (ÚPN) fellebbezésére hozott döntést az ügyben. Az ÚPN kezeli a volt csehszlovák állambiztonsági hivatalnak (ŠtB) Babišra vonatkozó dokumentumait. Ezek egy részét ugyan megsemmisítették, de 12 megmaradt irat - az ÚPN szerint - Babiš ügynökmúltját bizonyítja. A dokumentumok szerint ugyanis Andrej Babiš 1980-ban az ŠtB informátorává vált, majd két évvel később Bures fedőnéven ügynökként beszervezték.

Az alkotmánybíróság egyben megállapította, hogy Babišnak neve tisztázásához többé nem az ÚPN-nel, hanem a szlovák belügyminisztériummal szemben kell pereskednie.

Andrej Babiš attól tart, hogy a bíróság döntését a politikai harcokban ellene fogják fordítani. A belügyminisztérium nem kommentálta a hírt.

Ajánló