Fejek hullottak Peter Žigánál

Pozsony |

A gazdasági miniszter nem elégedett Bžán csökkentett sikerdíjával, a 17,6 millióval sem.

Peter Žiga
TASR-felvétel

Menesztette az MH Manažment felügyelőtanácsát Peter Žiga gazdasági miniszter, mert az állami tulajdonban levő vállalat vezetése nem kezelte megfelelő szakmai gondossággal a bősi vízi erőműért folytatott pert. 

Az ellenzék szerint a miniszter is felelős, ezért továbbra is a fejét követelik. 

Peter Žiga (Smer) gazdasági miniszter csak hetekkel az után vonta felelősségre az állami vállat vezetését, hogy nyilvánosságra került, az MH Manažment 77 millió eurós sikerdíjat fizethet Radomír Bžán ügyvédi irodájának az olasz Enellel szemben folytatott sikeres nemzetközi perért. A tárcavezető javasolni fogja azt is, módosítsák az állami vállalat alapszabályát, hogy az igazgatótanácsot is le lehessen váltani. 

A gazdasági minisztérium ellenőrzése rávilágított, hogy az MH Manažment hibát követett el a jogi szolgáltatásokra kiírt közbeszerzési eljárás során. „A felhívásban sikeres cégeket az egyes megbízásokért külön-külön is meg kellett volna versenyeztetni, hogy a legkedvezőbb árajánlat nyerjen“ - mondta Žiga, aki szerint az is szerencsétlen döntés volt, hogy a jogi szolgáltatásért járó sikerdíjban nem az iroda megbízásakor állapodtak meg, hanem sokkal később. Állítja, nem elégedett azzal a 17,6 millió euróval sem, amelyre az eredeti sikerdíj csökkent az MH Manažment és a Bžán iroda egyezkedése után. „Véleményem szerint a sikerdíjnak a peren elnyert összeg 1, legfeljebb 2%-át kellett volna kitennie, ami összhangban volna a vonatkozó törvényekkel is“ - mondta. 

Az ellenzék szerint Žiga is felelős a történtekért, és pusztán az ellenzék, a sajtó és a nyilvánosság nyomásának köszönhetően hozta meg a döntést. Karol Gálek szerint az SaS kitart amellett, hogy előre megtervezett csalásról van szó. Jozef Viskupič (OĽaNO) szerint, ha a sajtó és az ellenzék nem lép közbe, a kormány kifizette volna az eredeti sikerdíjat a Smerhez közeli Bžán irodájának. „Máig nem világos, hogyan köttetett meg ez a botrányos szerződés, hogyan került az állam ilyen előnytelen helyzetbe, és hogyan csökkent 64-ről 17 millióra a sikerdíj“ - jegyezte meg Viskupič, aki ezekre a kérdésekre a parlament rendkívüli ülésén vár választ. Robert Fico kormányfő ugyanakkor védelmébe vette miniszterét, és kijelentette, neki köszönhetjük, hogy a nemzetközi fórumokat meg tudtuk győzni arról, a vízi erőmű eladásáról szóló szerződés kezdettől érvénytelen volt. Lucia Žitňanská (Híd) igazságügyi miniszter szerint helyénvaló volt meneszteni a felügyelőtanácsot. Támogatja azt az elképzelést is, mely szerint pontosan megszabnák, milyen sikerdíjat fizethet az állam egy-egy peres ügyért. Jogászok és az igazságügyi tárca is vizsgálja, hogy van-e mód Bžán szerződésének az érvénytelenítésére.

Ajánló