Közösen az élelmiszerek kettős minősége ellen

Pozsony |

Fogyasztói csúcstalálkozót rendez ma a szlovák és a cseh kormány Pozsonyban magas szintű uniós miniszteri értekezlet formájában a kettős élelmiszer-minőségről.

Arra akarják rávenni a multinacionális élelmiszergyártókat, hogy az EU összes tagországába ugyanolyan minőségű árut szállítsanak
Gabriel Kuchta illusztrációs felvétele

A fogyasztói csúcs ötlete Robert Fico kormányfőnek és Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének a júliusi találkozóján merült fel. Az előzetes hírek szerint a pozsonyi találkozón miniszterelnöki szinten képviseltetik magukat a visegrádi országok, de itt lesznek az uniós tagországok és az Európai Bizottság képviselői, valamint a fogyasztói szervezetek is. A cél, hogy a multinacionális élelmiszergyártók az EU összes tagországába ugyanolyan minőségű árut szállítsanak, az eddigi felmérések ugyanis ennek az ellenkezőjét bizonyítják. „Rengeteg panasz érkezett be hozzánk. Egyes keleti uniós tagországokban ugyanabban a csomagolásban a halrudacskák vagy a kávé egyértelműen rosszabb minőségű, mint a nyugati tagországokban. A belső piac nem működhet így, nem akarunk kettős mércét az egységes piacon“ - jelentette ki Věra Jourová, a fogyasztóvédelemért felelős uniós biztos. 

A kettős élelmiszer-minőségre eredetileg a visegrádi országok hívták fel a figyelmet, egyes multinacionális cégek szemére hányva, hogy bár a csomagolásban nincs különbség, gyakran silányabb termékeket árulnak Szlovákiában vagy Magyarországon, mint például Ausztriában. Az Európai Bizottság sokáig nem reagált érdemben a panaszra, mígnem kézzelfogható bizonyítékok álltak rendelkezésre arról, hogy nagyon is valós jelenségről van szó. A napokban ezért már az Európai Bizottság is kiadott egy útmutatót az uniós élelmiszerjog és fogyasztóvédelmi jog kettős minőségű élelmiszerekre történő alkalmazásáról, ami a tagállamok segítségére lehet az uniós élelmiszerés fogyasztóvédelmi szabályok jogi labirintusában való eligazodásban. Jourová szerint az év végéig elkészül a kettős minőségű élelmiszerek kiszűrésére alkalmas egységes módszertan is. (TASR, MTI, mi)

Ajánló