Hidas járási politikust tartóztattak le

Pozsony |

A Híd egyik regionális politikusát is letartóztatták a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) pénteki akciója során. Az adócsalási ügyben indított házkutatások során az ország négy megyéjében több mint 60 ember tartóztattak le, közülük a bíróság 13 embert már előzetes letartóztatásba helyezett.

Stanislav Vospálek

A NAKA eddigi legnagyobb országos razziája során, pénteken Pozsony, Besztercebánya, Kassa és Eperjes megyében több mint 60 embert tartóztatott le, köztük Stanislav Vospáleket, a Híd iglói járási szervezetének elnökét, a romaügyi kormánybiztos hivatalának alkalmazottját, aki egyben a párt megyei képviselője Kassa megyében, és indult volna a jelenlegi megyei választásokon is.

Vospálek párttagságát a Híd felfüggesztette, és visszavonták jelölését is a megyei választásokon.

Ravasz Ábel romaügyi kormánybiztos, a Híd alelnöke szerint ugyanakkor hivatalos tájékoztatást még nem kaptak. „A köztisztviselői törvény alapján kértünk tájékoztatást, de egyelőre még nem kaptunk hivatalos forrásból semmilyen információt” – mondta portálunknak a kormánybiztos.

Egyelőre azt sem tudják, hogy Vospálek a vasárnap előzetes letartóztatásba helyezett 13 ember között van-e. „Az ilyen ügyekben gyors eljárást szokott alkalmazni a rendőrség, bízunk benne, hogy mielőbb kiderül róla az igazság” – magyarázta a kormánybiztos. Ravasz ügyes roma politikusnak tartja Vospáleket, de a gazdasági tevékenységét nem ismeri. „Azon kevés roma politikus közé tartozik, akik kezdtek országosan ismertté válni, valószínűleg a vállalkozását nem tudta olyan jól irányítani, mint politikai munkáját” – mondta Ravasz.

Vospálek a cégjegyzék szerint több vállalkozásnak is tulajdonosa vagy résztulajdonosa. 2013-ban jutott be először a megyei önkormányzatba. Az interneten megtalálható életrajza szerint 2003-tól politizál aktívan, akkor lépett be az ANO-ba, amelynek megszűnéséig tagja volt. A Hídba már 2009-ben belépett, akkor indult is a megyei választásokon, ám nem jutott mandátumhoz. Ez csak 2013-ben sikerült neki. Jelenleg a romaügyi kormánybiztosi hivatal iglói kirendeltségét is vezeti. A cégjegyzék szerint több vállalkozásban is részesedése van.

A pénteki akcióról a rendőrség csak annyit árult el, hogy gazdasági bűncselekmények ügyében jártak el, a gyanú szerint a letartóztatottak bűnszövetkezetben pénzmosást és adócsalást követtek el. Az általuk okozott kár több tízmillió euró lehet. (TASR, lpj)

Ajánló