Memorandummal tiltakoznak a Horthy-szobor ellen

Nemeshodos |

Memorandumot fogadtak el ma este a nemeshodosi önkormányzat ülésén a faluba tervezett Horthy-szobor felállítása ellen. „Az ülésen az önkormányzati képviselők mellett a falu polgárai is részt vettek, akik közül többen a Horthy-rendszerben megélt negatív, nem egyszer tragikus tapasztalataikra hivatkozva utasították el a szobor felállítását, volt, akinek a szüleit vitték el” - mondta lapunknak Balódi László (Híd) polgármester.

Horthy Miklós
Fotó: Wikipedia

A Horthy-szobrot a helyi református templom kertjében akarják felállítani, a lelkész, Kis-Csályi Julianna azonban nem kommunikál az önkormányzattal sem. A szobor felállítását ellenzi a református egyház országos vezetése is. „A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Zsinati Elnöksége elhatárolódik a szoborállítás szándékától, és levélben szólította fel a Nemeshodosi Gyülekezetet és Presbitériumát arra, hogy korábbi döntésüket átértékelve Horthy Miklós szobrának felállítását ne valósítsák meg” – áll a testület által elfogadott nyilatkozatban. Balódi szerint a faluban örömmel vették a püspök és az egyház vezetőinek nyilatkozatát.

A szoborállítás ellen komoly tiltakozóakció indult, petíciót indítottak ismert szlovákiai magyar személyiségek, és tiltakozott a zsidó hitközségek szövetsége is. „Köszönjük a szoborállítás elleni tiltakozást az egyéneknek és a szervezeteknek egyaránt, és köszönöm Fazekas László püspöknek is az elítélő nyilatkozatot” - mondta lapunknak Balódi. Bízik benne, hogy az egyház vezetésének állásfoglalása hatására a helyi gyülekezet képviselői, a presbiterek megváltoztatják döntésüket. A polgármester információi szerint a presbiterek még nem tárgyalták újra a szoborállítás ügyét. (lpj)

Ajánló